Svijet Vijesti

Ukrajina očekuje najveći konvoj sa žitaricama za izvoz iz crnomorskih luka

Ukrajina očekuje da stgne pet brodova u njenu crnomorsku luku Černomorsk u srijedu kako bi bili nakrcani s više od 70.000 tona poljoprivrednih proizvoda, u najvećem konvoju do sada u okviru sporazuma postignutog uz posredovanje UN-a o izvozu ukrajinskih žitarica.

Ukrajinske lučke vlasti navode u saopćenju da nove isporuke uključuju brašno, kukuruz i suncokretovo ulje.

Zahvaljujući okvirnom sporazumu postignutom uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, Ukrajina je uspjela početkom augusta da nastavi s izvozom iz svojih crnomorskih luka, koji je bio blokiran pet mjeseci zbog ruske invazije pokrenute 24. februara.

Morske lučke vlasti saopćile su da su 24 broda koja prevoze hranu do sada napustili ukrajinske luke tokom 17 dana operacije stvaranja žitnog koridora u okviru inicijative za siguran transport žitarica i prehrambenih proizvoda.

– Danas očekujemo da pet brodova uplovi u luku Černomorsk – ovo je najveća brojka tokom operacije “Žitni koridor” – saopćile su lučke vlasti.

Ukrajina je izvozila morskim putem pet do šest miliona tona poljoprivrednih proizvoda mjesečno prije nego što je ruska invazija blokirala ukrajinske luke.

Kijev je saopćio kako se nada da će povećati mjesečni obim izvoza morskim putem na tri miliona tona u bliskoj budućnosti, u cilju rješavanja viška od 18 miliona tona žitarica preostalih od prošlogodišnje žetve, i da će početi s prodajom novih žitarica, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba