Svijet Udarno Vijesti

Ukrajina: Uhapšena Julia Timoshenko

Bivša premijerka Ukrajine Julia Timoshenko, koja je optužena za zloupotrebu vlasti, uhapšena je danas i nalazi se u tužilaštvu, saopštila je njena opoziciona partija na svom internet sajtu.

Tužilaštvo Ukrajine demantovalo je ovu informaciju, prenosi agencija Interfaks. Timoshenko je ranije izjavila da je spremna da dođe na ispitivanje u kancelariju državnog tužilaštva u 10.00 sati.

Ispitivanje je trebalo da bude održano prošle sedmice, ali se bivša premijerka tada nije pojavila u tužilaštvu, jer je bila bolesna, saopštila je njen portparol Marina Soroka.

Pravosuđe Ukrajine vodi istragu protiv Timoshenkove zbog pronevjere oko 300 miliona dolara koje je Kijev dobio u zamjenu za prodaju svoje kvote za emisije ugljen-dioksida (CO2) u vrijeme dok je ona predvodila vladu.

Istrage se vode protiv još nekih bivših zvaničnika iz njene vlade. Ekipa oko predsjednika Viktora Janukoviča naglašava da je riječ o borbi protiv korupcije, dok opozicija tvrdi da se radi o političkoj represiji.

Timoshenko je bila premijer Ukrajine od februara do septembra 2005. godine, a zatim je ponovo bila na toj funkciji od decembra 2007. do marta 2010. godine, kada je smijenjena poslije neuspješne kandidature za predsjednika države na izborima mjesec dana ranije.

 

Fena/Informer.ba