Svijet Top Vijesti

Ukrajina želi da UN pošalju mirovne snage u Zaporožje

Ukrajina želi da Ujedinjene nacije pošalju mirovne snage u nuklearnu elektranu Zaporožje, čak i bez dogovora s Rusijom o uspostavljanju zaštićenene zone na tom mjestu, izjavio je čelnik ukrajinske državne nuklearne agencije.

Ukrajina je od septembra pozivala mirovne snage UN-a na tu lokaciju. Današnji komentar predstavlja, međutim, prvi put da je jedan ukrajinski zvaničnik za nuklearnu energiju javno sugerirao da mirovne snage budu raspoređene, u nedostatku sporazuma o stvaranju zaštićene zone u elektrani, nad kojom je Rusija preuzela kontrolu ubrzo nakon invazije pokrenute 24. februara.

Nuklearna elektrana u Zaporožju, najveća u Evropi, pretrpjela je višestruka granatiranja i prekide snabdijevanja strujom, što je izazvalo zabrinutost od radioaktivne katastrofe. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za granatiranje.

Rafael Grossi, čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izrazio je nadu da će posredovati u sporazumu između Rusije i Ukrajine o zaštićenoj zoni do januara.

Petro Kotin, čelnik ukrajinske državne nuklearne agencije Energoatom, izjavio je da nepostojanje sporazuma znači da Vijeće sigurnosti UN-a, čija je Rusija stalna članica, treba da rasporedi mirovne snage.

 

Fena/Informer.ba