Svijet Top Vijesti

Ukrajinske vlasti sa teritorija koje su okupirali Rusi do sada vratile više od 300 odvedene djece

Ukrajina je s teritorija pod kontrolom ruskih snaga na istoku zemlje vratila 307 djece, uključujući i osmogodišnjeg dječaka koji je nedavno vraćen svojoj baki, objavio je ukrajinski ured ombudsmena, prenosi BBC. 

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je od početka ruske invazije prije godinu dana u Rusiju odvedeno više od 16.000 djece, no Rusija tvrdi da su ljudi dobrovoljno evakuirani iz Ukrajine.

„Krajem februara, ured ombudsmena za ljudska prava primio je zahtjev da pomogne izvući dijete s teritorije koja je privremeno pod ruskom okupacijom“, rekao je ombudsmen Dmitro Lubinec. 

„U roku od nekoliko dana, uz pomoć osoblja ureda ombudsmena, dječak Saško se sastao sa svojom bakom“, kazao je on ne otkrivajući detalje te “operacije”.

U prvim mjesecima rata zabilježeno je najviše kretanja i seoba ljudi. Rusko ministarstvo je sredinom augusta prošle godine objavilo da je u Rusiju tada odvedeno 3,5 miliona ljudi, uključujući više od pola miliona djece.

Prema uredu ukrajinskog državnog tužitelja, do sada je u ratu poginulo 464 djece.

Policija procjenjuje da ih je oko 356 nestalih. Rusija konstantno odbacuje optužbe da namjerno gađa civile, kao i optužbe da je na silu preselila ukrajinske građane.