Svijet Vijesti

Ukrajinski nuklearni operater podržao uspostavu zaštićene zone oko Zaporožja

Ukrajinski nuklearni operater saopštio je da će podržati razmještanje mirovnih snaga UN-a, u elektrani Zaporožje- pod ruskom okupacijom, dan nakon što je agencija UN-a za nuklearni nadzor pozvala na uspostavu zaštićene zone u okolini nuklearnog postrojenja.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je izvještaj, u utorak, u kome navodi da je situacija u nuklearnoj elektrani, najvećoj u Evropi, “neodrživa”. Agencija je poslala tim na lokaciju nuklearke u prošloj sedmici.

Agencija je pozvala na uspostavu zaštićene demilitarizirane zone oko elektrane u južnoj Ukrajini, koju su ruske snage osvojile u martu.

U okolini objekta registrovana su česta granatiranja, izazivajući strahovanja od nuklearne katastrofe.

Ukrajinski nuklearni operater Energoatom saopštio je da će podržati razmještaj mirovnih snaga UN-a i pozvao je ruske vojnike da napuste objekat.

– Jedan od načina da se stvori zaštićena zona kod elektrane, mogao bi biti razmještaj mirovnog kontingenta i povlačenje ruskih vojnika – izjavio je čelnik Energoatoma- Petro Kotin u komentarima koje je objavila ukrajinska državna televizija, prenosi AFP.

 

Fena/Informer.ba