Politika Udarno Vijesti

Umjesto referendumom, pozabavite se stvarnim problemima građana

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon izjavio je danas u Banjoj Luci da su posljednje odluke Narodne skupštine RS-a da se zakaže referendum skrenule s pravog puta koji je bio neophodan za formiranje državne vlasti koja bi se pozabavila stvarnim problemima građana.

On je, u obraćanju privrednicima iz RS-a, ukazao i da podrivanje autoriteta državnih pravosudnih institucija i autoriteta visokog predstavnika, koji je garantovan Dejtonskim sporazumom, odbija dalje investicije.

Zaista je jako teško ohrabriti strane investicije u RS-u pod ovakvim uvjetima“, rekao je američki ambasador.

Ponovio je stav da su efikasne pravosudne institucije jako važne radi održavanja vladavine prava i zakona te da bi se poboljšala poslovna klima privlačna za strane investicije.

Dijalogom, dodao je, mora biti nađeno rješenje za posebna politička pitanja i probleme vezane za pravosudne institucije, a ne jednostranim potezima.

Ambasador Moon je ponovio i da su politički lideri u oba entiteta napravili veoma malo napretka u formiranju vlasti na državnom nivou koja je neophodna da bi se krenulo naprijed u rješavanju pitanja od značaja za građane u BiH, te da se moraju fokusirati na poboljšanje ekonomske situacije, a ne na izbjegavanje dijaloga i konsenzusa.

On je danas u Privrednoj komori RS-a govorio o temi stranih ulaganja, izazovima i preprekama na tom putu.

U toku je njegov sastanak s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Fena/Infomer.ba