Svijet Vijesti

Umro posljednji veteran Prvog svjetskog rata

Zadnji poznati veteran Prvog svjetskog rata Claude Choules umro je u srijedu u domu za starije osobe u Australiji u dobi od 110 godina, objavila je u četvrtak njegova obitelj.

Posljednji očevidac jednog od najsmrtonosnijih sukoba u povijesti čovječanstva, Choules, rođen 3. marta 1901. u Wyre Piddleu u Midlandsu u Engleskoj, umro je u snu u staračkom domu u Perthu, objavila je australska vojska.

Mrzio je rat i smatrao da donosi samo bol. Uvijek je govorio da starci donose odluke zbog kojih mladi moraju ići u rat”, rekao je njegov sin Adrian (76). “Govorio je da kad bi bilo obratno, kad bi se starce slalo u borbu, onda ne bi bilo ratova“, dodao je.

Claude “Chuckles” Choules je 1916. lagao o svojoj dobi kako bi se mogao prijaviti u britansku kraljevsku mornaricu s nepunih 15 godina i postati jedan od 70 miliona regrutiranih vojnika, od kojih je više od polovice ubijeno ili ranjeno.
Deset godina poslije toga preselio se u Australiju i pridružio australskoj mornarici, u čijim se redovima borio u Drugom svjetskom ratu, što ga je činilo i zadnjim veteranom oba svjetska rata. Houles je bio zadnji preživjeli veteran Prvog svjetskog rata od kraja februara, kad je, također u dobi od 110 godina, umro američki veteran Franck Buckles, javila je Hina.

Iste je dobi i Britanka Florence Green, koja je sad ostala jedini preživjeli veteran velikog rata iako u njemu nije sudjelovala u borbama, već je radila u logistici Kraljevskog zrakoplovstva.

Choules je imao dvije kćeri i sina, 13-ero unučadi, 26-ero praunučadi i dvoje prapraunučadi.