Region Udarno Vijesti

Umro zloglasni general Blagoje Adžić

Zloglasni general JNA Blagoje Adžić, koji je bio posljednji načelnik Generalštaba JNA, saharanjen je u subotu 3. marta na Centralnom groblju u Beogradu. Prema pisanju beogradskih medija, na ispraćaju zloglasnog generala bila je njegova supruga te najuža rodbina, kolege i prijatelji.

Adžić je kako preminuo u četvrtak, 1. marta, a u subotu prije sahrane u zgradi Generalštaba održana je komemoracija.

Zanimljivo je da niko ni od vojnih ni civilnih vlasti nije službeno saopćio kako je umrla osoba pod čijim su zapovjedništvom pokrenuti napadi JNA na Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Oficirsku karijeru započeo je u Titovoj gardi, a na dužnost načelnika Generalštaba Oružanih snaga SFRJ imenovan je 29. septembra 1989. i na njoj ostao do 27. februara 1992. godine kada je, nakon ostavke i penzioniranja Veljka
Kadijevića
, postao zastupnik saveznog sekretara za narodnu odbranu sve dok nije prisilno penzioniran s grupom od 32 generala i admirala JNA 8. maja 1992.

Od tada se nije pojavljivao u javnosti.

Haški sud nikada nije podigao optužnicu protiv Blagoja Adžića zbog zločina počinjenih 1991. u Republici Hrvatskoj.

Županijski sud u Osijeku za njim je raspisao potjernicu zbog počinjenog genocida, ratnog zločina protiv civila, ratnih zarobljenika i bolesnika tokom agresije na Hrvatsku.

U decembru prošle godine nevladine organizacije Žene u crnom (ŽuC) iz Beograda i Centar za ženske i mirovne studije Anima iz Kotora zahtijevale su od Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore da, na osnovu zapovjedne odgovornosti i utvrđenih činjenica, za napade na Dubrovnik optuže nekadašnjeg saveznog sekretara za narodnu obranu Veljka Kadijevića i načelnika Generalštaba JNA Blagoja Adžića.

 

Fena/Informer.ba