Svijet Udarno Vijesti

UN: U neredima u Tunisu ubijeno oko 300 ljudi

U Tunisu je tokom protesta od decembra do januara, kada je svrgnut predsjednik Zine al-Abidine Ben Ali, ubijeno oko 300, a ozlijeđeno 700 ljudi, izjavio je dužnosnik Ujedinjenih naroda Juan Mendez prenoseći podatke tuniske vlade.

Broj žrtava je, prema novim podacima, veći od bilansa koji je tuniska privremena vlada saopćila sredinom februara, kada je objavljeno da su u neredima stradale 234 osobe.

“Oko 300 ljudi je ubijeno i 700 ranjeno tokom nemira između 17. decembra i 14. januara”, rekao je u subotu Mendez, specijalni izvjestitelj UN za pitanja torture.

Tuniska aktivistica za ljudska prava Radhia Nasraoui izjavila je da su pripadnici Ben Alijevog režima mučili do smrti oko 100 ljudi, a da su snage sigurnosti nastavile silovati i mučiti zatvorenike i nakon pada režima, prenosi agencija France Presse.

Nasraoui je rekla da su među žrtvama mučenja bili i mladi uzrasta 14 i 15 godina koji su sudjelovali u mirnim demonstracijama. “Imamo dojam da je policiji dano zeleno svjetlo za mučenja”, rekla je Nasraoui.

Mendez je pozvao na provođenje sveobuhvatne i detaljne istrage o tim navodima, pronalaženje odgovornih i davanje kompenzacija i pomoći žrtvama.

Administrativna, pravna i ustavna reforma je, prema njegovim riječima, potrebna da bi tortura bila zaustavljena.

Mendez je u subotu doputovao u Tunis, što je prva službena posjeta neovisnog stručnjaka UN-a za ljudska prava otkad je Ben Ali zbačen s vlasti, a tokom boravka se sastao s dužnosnicima prijelazne vlade, aktivistima za ljudska prava i predstavnicima nekoliko političkih partija.