BiH Top Vijesti

Unija civilnih žrtava rata KS traži od Schmidta da zabrani obilježavanje ‘Dana RS’

Unija civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo uputila je protestno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu povodom obilježavanja nelegalnog “Dana RS” koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Izrazili su duboko ogorčenje i negodovanje što oni koji su 9. januara 1992. nelegalno proglasili Državu srpskog naroda i u kontinuitetu od pet godina ubijali i ranjavali nedužno civilno stanovništvo grada Sarajeva i cijele BiH, danas nakon 30 godina proslavljaju neustavni dan Republike Srpske.

Naglašavaju da visoki predstavnik mora imati na umu da će svečani defile činiti i promovisati oni koju su 1.425 dana grad Sarajevo držali pod opsadom, gdje je ubijeno više od 12.000 Sarajlija, od toga 1.601 dijete, a više od 50.000 Sarajlija je ranjeno.

– Tražimo od Vas uime preko 10.000 civilnih žrtava rata da iskoristite bonske ovlasti koje Vam daje Dejtonski sporazum i sankcionišete negatore presuda Ustavnog suda BiH i zabranite obilježavanje 9. januara Dana Republike Srpske nastale na etničkom čišćenju i genocidu – navedeno je u pismu.

Svako obilježavanje neustavnog 9. januara je “sipanje soli na rane žrtvama” koje ni nakon 30 godina nisu dobile adekvatnu moralnu satisfakciju po pitanju procesuiranja ratnih zločina, saopćeno je iz Unije.