BiH Top Vijesti

UNSA-e će danas održati konferenciju za medije o studenticama koje su veličale ratne zločince i Sebiji Izetbegović

Univerzitet u Sarajevu danas će održati konferenciju za medije.

Dvije teme su u fokusu javnosti oko kojih bi rektor UNSA-e Rifat Škrijelj mogao govoriti. Jedna se odnosi na studentice Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije koje su veličale ratne zločince, nakon čega su dobile stipendiju za studij u Beogradu na poziv direktora BIA-e Aleksandra Vulina.

Druga tema se odnosi na jučerašnju odluku Tužilaštva Kantona Sarajevo o neprovođenju istrage u predmetu koji je formiran na osnovu informacije Univerziteta u Sarajevu vezanu za vjerodostojnost javnih isprava Sebije Izetbegović sa postdiplomskog studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kako je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo ranije saopćeno, nakon grafološkog vještačenja, utvrđeno je da je obrazac indeksa Sebije Izetbegović autentičan i da su svi potpisi u indeksu autentični, odnosno da riječ o potpisima profesora s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Tužilaštvo KS je zaključilo da u navedenom predmetu nema elemenata krivičnih djela krivotvorenje isprave, prevare, niti bilo kojeg drugog krivičnog djela propisanog Krivičnim zakonom Federacije BiH.

Tim povodom se oglasio i advokatski tim Sebije Izetbegović i kazao da će tražiti da se ponište sve dosadašnje odluke Senata UNSA-e i rektora te da se Izetbegović vrate zvanja.