BiH Top Vijesti

UNSA promovirao 3.769 diplomanata i magistranata

Svečana promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu održana je danas u Bosanskom kulturnom centru (BKC). 

Na svečanosti su prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektorice i prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekanice i dekani fakulteta i akademija promovirali 3.769 diplomantica i diplomanata, magistrantica i magistranata Univerziteta u Sarajevu.

Rektor UNSA rof. dr. Rifat Škrijelj zaželio je dobrodošlicu na 12. zajedničku promociju diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u sarajevu.

“Ovaj najznačajniji događaj za naš Univerzitet tradicionalno organiziramo u decembru kada slavimo godišnjicu postojanja Univerziteta u Sarajevu. Ove godine, 74. na najstarijem, najvećem i najboljem Univerzitetu u Bosni i Hercegovini danas promoviramo više od 3.700 diplomanata i magistranata i potvrđujemo strateški značaj Univerziteta u Sarajevu za državu BiH. Među našim diplomantima i magistrantima je 201 dobitnik/dobitnica priznanja Univerziteta u Sarajevu koji su danas ovdje sa nama na ponos našem Univerzitetu, našoj domovini i njihovim roditeljima i rodbini. U godini u kojoj slavimo 74. godišnjicu postojanja ponosni smo na činjenicu da je Univerzitet u Sarajevu do sada promovirao gotovo više od 183.000 diplomanata, više od 29.000 magistara nauka i više od 4.000 doktora nauka iz 43 naučne oblasti, što su podaci koji nam daju za pravo da potvrdimo lidersku ulogu u nastavnom i naučnom i naučnoistraživačkom obrazovnom sistemu BiH”, kazao je Škrijelj.

Prema njegovim riječima, u vremenu koje je pred nama očekivanja i novi zahtjevi prema evropskim univerzitetima rapidno rastu i od njih se očekuje da postanu jaki autonomni inkluzivni i da pružaju obrazovanje koje se temelji na istraživanju te na ovaj način omoguće učenje koje će predstavljati odgovor predstojećim izazovima.

“Važno je da što prije svi shvatimo da istraživanja u nauci zahtijevaju značajna ulaganja koja će se vrlo brzo višestruko vratiti i isplatiti društvu i zemlji u cijelini. Zato je bitno da svi nivoi vlasti u BiH te javni i privatni sektor uvede obavezno ulaganje u nauku odnosno znanost. Zapošljavanje ovih mladih i prosperitetnih ljudi nije trošak već investicija za budućnost”, poručio je Šrkijelj.

Dodao je da aktuelna UNESCO-ova statistika nedvosmisleno pokazuje da su trenutno 15 najrazvijenijih država svijeta upravo one zemlje koje su najviše u prošlosti, a i danas dio svog bruto dohotka ulagale u istraživanja.

“U budućnosti Univerzitet u Sarajevu će i dalje stremiti ka izvrsnosti. Naša orijentacija jeste i mora biti dalja integracija u svjetske akademske tokove, jer samo tako možemo ostvariti svoju osnovnu misiju a to je prosperitet i progres BiH”, kazao je Škrijelj.

Obraćajući se diplomantima i magistrantima, Šrkijelj je kazao kako je ponosan cijeli Univerzitet ali BiH kojoj više nego ikada trebaju mladi, sposobni, obrazovani nosioci promjena.

“Danas smo posebno sretni jer naša zemlja postaje bogatija za čitavu generaciju mladih intelektualaca koji će predvoditi napredak bosanskohercegovačkog društva. Budite slobodni ljudi, ponosni na sebe, slijedite svoj put, uvjeren sam da možete i da ćete napraviti pravi izbor i oblikovati vlastitu svijetliju budućnost i budućnost svih nas”, kazao je Škrijelj.

Tokom svečanosti obratili su se zvaničnici sa državnog, federalnog i kantonalnog nivoa, te alumnija Univerziteta u Sarajevu Damir Imamović, muzičari, autori, istraživači i studenti doktorskog studija na Univerzitetu u Sarajevu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je naglasio kako je u svijetu u kojem živimo i pred izazovima koji nas očekuju u našem društvu neophodan sistem ljudskih vrijednosti čiji fundament mora biti jaka moralna supstanca, efikasan obrazovni sistem sa aplikativnim znanjima i vještinama i najvažnije od svega vrlo jasni vrijednosni kriteriji na kojima možemo izgraditi prosperitetno društvo jednakih šansi.

“Svi vi ovdje prisutni diplomanti i magistranti ste svestrano obrazovane osobe sa smislom i talentom za kritičko razmišljanje i analitičko istraživanje, za integralni transfer znanja i za stvaralačku imaginaciju. Kao ključni faktori društvenog razvoja visoko obrazovanje i nauka ne smiju stagnirati. Ne smijemo biti puki aplikanti naučnotehnološkog razvoja niti pragmatizam smije zamijeniti inovativnost. Zbog toga je osim pružanja neophodnih teoretskih i praktičnih znanja i vještina, jedna od ključnih uloga svih univerziteta a posebno Univerziteta u Sarajevu kao kolijevke obrazovanja i znanja da kod studenata podstakne kritički duh razmišljanju, da im izradi stvaralački odnos prema društvenim tokovima i procesima, da izgradi slobodu misli i duha kao izraze kritičke svijesti i humane savjesti, u cilju afirmacije humane vrijednosti, napretka i opće dobrobiti čitavog društva”, kazao je Zvizdić.

Dodao je da u vremenu dalekosežnih globalnih promjena čije ishode nije lako predvidjeti BiH kao država i mi kao društvo i akademska zajednica posebno, moramo nastaviti sa svojom misijom izgradnje društva znanja u kojem će istraživački potencijal i inovativnost postati okosnice ubrzanog razvoja.

“Poštovani diplomanti i magistranti ovakve manifestacije nas čine ponosnim i predstavljaju najljepše momente za sve koji vole Bosnu i Hercegovinu i koji je žele graditi kao modern, prosperitetnu i evropsku državu. Vi ste stekli znanja koja vas obavezuju da učestvujete u oblikovanju bosanskohercegovačkog društva i u kreiranju budućnosti BiH. Znanje i vještine koje vama otvaraju perspektive a nama pružaju sigurnost da ćete ne samo mijenjati stvarnost svih nas, nego u najskorijoj budućnosti postati ključni misionari harmoničnog življenja i graditelji bolje i sretnije budućnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Budućnost BiH će biti pouzdana i perspektivna ako se osloni na komparativne prednosti koje imamo i na znanja i predanost vaše i budućih generacija Bosanaca i Hercegovaca odnosno Bosanki i Hercegovke”, poručio je Zvizdić diplomantima i magistrantima.

Savetnik ministrice za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije FBiH Seid Masnica obratio se u ime federalne ministrice obrazovanja i nauke profesorice Jasne Duraković.

“Danas smo svi ovdje da se oprostimo od još jedne generacije izvrsnih studenata Univerziteta u Sarajevu. Svi smo ponosni na vas danas, ali i na nas jer Federalno ministarstvo obrazovanja nauke pomaže ovoj visokoškolskoj instituciji u stjecanju vaših znanja, zvanja i kompetencija. Nadam se da ste iskoristili jedan dio tih finansijskih sredstava koje smo uplaćivali Univerzitetu u Sarajevu. Ponosni smo na sve vas zajedno danas, na vaša brojna dostignuća tokom godina studiranja, na vaša različita postignuća u gotovo svim nastavnim i van nastavnim aktivnostima”, kazao je Masnica.

Zaželio je diplomantima i magistrantima, uime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke puno sreće

“Ako se odlučite dalje školovati, graditi naučni put svakako mi smo tu za vas. Već početkom iduće godine imamo svoje programe na koje možete aplicirati i graditi sebe kao naučnika ili nekoga ko će raditi na značajnim projektima za BiH”, poručio je Masnica.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk poručio je diplomantima i magistrantima da oni nesumnjivo spadaju u najvažniji ljudski potencijal koji naša država trenutno ima.

“Zahvalan sam što ste odabrali sarajevski Univerzitet za školovanje i što ste svoje diplome stekli ovdje. Zahvalnost pripada i vašim roditeljima, profesorima kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da od danas možete reći da ste akademski građanin i stručnjak u oblasti za koju ste se školovali. Vjerujem da će neki od vas svoje školovanje nastaviti, bilo kroz daljnje usavršavanje u pravcu sticanja doktorske titule, specijalizacije te drugih titula i zvanja. Njima želim uspješan nastavak školvanja a svima vama što skorije zaposlenje”, kazao je Uk.

U okviru svečanosti je predstavljen 201 dobitnik posebnih priznanja Univerziteta u Sarajevu: Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu i Povelja Univerziteta u Sarajevu, te najbolji studenti prvog i drugog ciklusa studija i integriranog studija u 2023. godini.

U okviru muzičkog programa nastupili su vokalni ansambl Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu pod dirigentskim ravnanjem mr. Emanuela Josića, zatim Multipercussion duo – Emili Mišić i Teo Udović, studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu iz klase prof. mr. Davora Marausa, te alumne Univerziteta u Sarajevu: Alma Ferović Fazlić, Melisa Hajrulahović Tomić i Sara Vojičić, sa izvedbom numere You can drive a person crazy iz mjuzikla Company.

Dodjele diploma će biti organizirane na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu.

Tags