Svijet Vijesti

Upozorenje na snažne arktičke oluje u SAD-u

Niske temperature koje će izazvati haos u SAD-u i Kanadi mogu dovesti do promrzlina na goloj koži za samo pet do 10 minuta, upozoravaju stručnjaci.

Snažna arktička zimska oluja uzrokovala je da vlasti izdaju upozorenje za više od 135 miliona ljudi na vremenske upozorenja za vikend uoči najprometnijih dana u godini za putovanja zbog predstojećih praznika.

Upozorenja su izdata za veliki broj država, od istočne do zapadne obale, i čak su izdata za jug do granice između SAD-a i Meksika i Floride.

Veliki aerodromi otkazali su hiljade letova kako se oluja pojačava, prenosi BBC.

Meteorolozi kažu da bi zahlađenje moglo donijeti najhladniji Božić u posljednjih nekoliko decenija. Nacionalna meteorološka služba (NWS) saopćila je da su temperature od -45 stepeni Celzijusa moguće do kraja ove sedmice u nekim dijelovima zemlje.

Upozorili su da će čak i u urbanim područjima kao što je grad Des Moines, Iowa, promrzline predstavljati veliku opasnost.

Promrzline nastaju kada je protok krvi smanjen, izložene dijelove tijela kao što su nos i obrazi ili prsti na rukama i nogama. Nedostatak tople krvi može dovesti do zamrzavanja tkiva i pucanja, a u nekim slučajevima i amputacije.

Meteorolozi kažu da bi zimska oluja do petka mogla postati izuzetno snažan ciklon.

 

Fena/Informer.ba