BiH Udarno Vijesti

Uprava i nadzorni odbor ŽFBiH: Prekid željezničkog saobraćaja je nelegalan

Uprava Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH ocijenila je na vanrednoj sjednici obustavu saobraćaja od grupe mašinovođa nelegalnom i zadužila direktore područja infrastrukture i prometno poslovnih područja da odmah organiziraju nesmetan željeznički saobraćaj.
Rečeno je to danas na konferenciji za medije u Sarajevu, organiziranoj nakon vanrednih sjednica Uprave i Nadzornog odbora ovog preduzeća, a povodom djelimične obustave željezničkog saobraćaja u Sarajevu, te dijelom Bihaću i Zenici, koju je jutros provela grupa mašinovođa.

Predsjednik Uprave i generalni direktor JP Željeznica FBiH Nedžad Osmanagić istaknuo je da su stav Uprave i Nadzornog odbora o nelegalnosti obustave željezničkog saobraćaja podržali Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH i Vlada FBiH.

“Uprava nema ništa protiv sindikata mašinovođa-strojovođa u FBiH, već balvan revolucija putem kojih pojedinci žele ostvariti lične interese. Protiv odgovornih za obustavu saobraćaja bit će poduzete sve zakonske mjere“, kazao je on.

Osmanagić nije mogao precizirati kada će biti normaliziran saobraćaj obustavljen na pomenutim dionicama, ali očekuje da će vozovi ponovo voziti nakon provedbe zaključaka Uprave i Nadzornog odbora preduzeća, koja će početi odmah.

 

Na novinarski upit da li će protiv odgovornih biti provedene represivne mjere, naglasio je da će se sve vršiti po zakonu, te da ukoliko neko ne želi da radi u Željeznicama FBiH, na njihovo će mjesto biti dovedeni drugi uposlenici.

Predsjednik Nadzornog odbora preduzeća Pavo Boban podržao je stav Uprave da je ovakva vrsta obustave saobraćaja nelegalna, nezakonita i štetna, istaknuvši da NO očekuje od Uprave da poduzme sve zakonske mjere kako bi se saobraćaj ponovo normalizirao.

Da resorno ministarstvo i Vlada FBiH osuđuju nezakonit prekid saobraćaja podcrtao je pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić, naglasivši da iza tog poteza ne stoje sindikati ovog preduzeća.

Pozvao je odgovorne mašinovođe na rad, kako se ne bi suočili sa zakonskim posljedicama.

 

Fena/Informer.ba