BiH Udarno Vijesti

Uskoro visoke kazne za krađu identiteta

Jedinstveni matični brojevi velikog broja građana BiH dostupni su na oficijelnim web stranicama niza javnih institucija i ustanova.

Uz matične brojeve, na svojim zvaničnim internet stranicama vlade, ministarstva, univerziteti, privredne i advokatske komore,objavljuju i ostale lične podatake čime se otvara realna mogućnost krađe identiteta. U nadležnim agencijama priznaju haotično stanje koje mogu samo novčano sankcionisati i to nakon provedene višemjesečne procedure.

Mirsad Novalić bio je zatečen informacijom da su njegovi lični podaci, uključujući jedinstveni matični broj, objavljeni na oficijelnoj web stranici jedne institucije. Za objavu podataka, kako kaže, nikada nije dao saglasnost, niti je o tome konsultiran, piše RSE.

Nisam znao da je objavljeno na internetu. Normalno da ću sad nazvat direktora i da ću reagovat po tom pitanju. Tražiću da to hitno skine“, kaže Novalić.

Slično se desilo i Adnanu Imeroviću, direktoru Tuzlanske pivare, koji je tek nakon pisanja novinara doznao da su njegovi lični podaci dostupni svima.

Nisam znao. Ali nisu oni jedini, to vi možete naći u mnogo nadzornih odbora, u mnogo drugih prijavljenih institucija gdje ljudi objave sve. To je generalno taj problem, jer i kad objavljujete te stvari morate sve podatke stavit radi identiteta, da se zna tačno ko je gdje“, navodi Imerović.

Lični podaci na hiljade bh. građana objavljeni su na web portalima različitih ustanova i institucija u BiH. Jedinstveni matični brojevi pronađeni su kod registracije fondacija, u objavi revizorskih izvještaja, ali i primjerice, preko stranice Ministarstva odbrane BiH, gdje je objavljeno na stotine matičnih brojeva osoba  koje su ostvarile naknadu za odvojeni život.

Petar Kovačević, direkor Agencije za zaštitu ličnih podataka, priznaje kako je veliki broj građana u BiH potencijalna žrtva krađe identiteta.

Mi smo uputili Vijeću ministara zbog njihovih odluka, kada prilikom dodjele sredstava iz budžetskih rezervi za pomoć nekom fizičkom licu oni napišu, između ostalog, jedinstven matični broj. O čemu dalje da pričamo kada se krše sa najviših nivoa, kada institucije koje bi se trebale baviti zaštitom ličnih podataka, između ostalog i Tužilaštvo BiH koje je držalo optužnice gdje se nalazi jedinstven matični broj, znači čine ga i na takav način dostupnim’’, navodi Kovačević.

Višemjesečna procedura

Nezakonita objava podataka događa se svakodnevno. Kovačević navodi primjer elektroprivreda:

Kada smo elektroprivredama rekli da nemaju pravo da obrađuju jedinstven matični broj zbog realizacije ugovorenih usluga, jer i to je zloupotreba, imaju osnovni principi zaštite ličnih podataka, da se lični podaci obrađuju samo u obimu koji je potreban da bi se ispunila određena svrha. Zakonom nije propisano da se on obrađuje za ove ugovorne usluge.’’

Da su krađe identiteta moguće, potvrdila je Mirna Šoja iz MUP-a RS.

Pa evo probajte u bilo koji matični ured otići da izvadite uvjerenje iz knjige rođenih, vi ćete ga dobiti bez ikakvih problema za bilo koga. I naravno da postoji mogućnost zloupotrebe’’, kaže Šoja.

Podsjetimo kako je donedavno pojednim mikrokreditnim organizacijama u BiH bio dovoljan broj lične karte i rodni list bez svojeručnog potpisa kako bi se osoba registrirala kao žirant. Za zloupotrebu njihovih ličnih podataka građani su saznali nakon što su za neplaćanje kredita počele pristizati opomene. Šoja kaže:

U principu, čim se pruži prilika, naravno da će biti zloupotrebljeno od strane nekoga.’’

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH nedavno je imenovana osoba koja će biti zadužena za monitoring službenih stranica institucija, kako bi se izbjeglo objavljivanje ličnih podataka.

Uskoro će početi i novčano kažnjavanje koje će, u zavisnosti od težine povrede, iznositi i do 50 hiljada eura. Petar Kovačević, direktor Agencije dodaje:

Najveće kazne su propisane za zakonitu obradu posebne kategorije ličnih podataka i prenos podataka u inostranstvo. Kada je u pitanju objava jedinstvenog matičnog broja vidjeli bismo pod koju to povredu zakona se može podvesti i onda u skladu sa tim bi i izricali kazne.’’

Kažnjavanje ipak neće ići automatski. Nakon što se nezakonitosti utvrde, biće prvo razmatrane od Sektora za inspekcije poslove, a to kako doznajemo zahtijeva višemjesečnu proceduru.

 

RSE/Informer.ba