BiH Izdvojeno Vijesti

Usvojili pogrešan zakon, koji štiti pse, a ne ljude

Više od 5.000 pasa lutalica slobodno će šetati sarajevskim ulicama i nakon gradnje azila za napuštene životinje u Rakovici, gdje će ih biti smješteno tek 600. Kako su nam kazali načelnici sarajevskih općina, gradski vijećnici i stručnjaci, ovaj podatak ih je zabrinuo, a posebno zbog toga što nadležni još nemaju pravo rješenje za uklanjanje opasnih životinja.

Vezane ruke

Profesor Veterinarskog fakulteta i gradski vijećnik Rizah Avdić kazao je za “Avaz” da će zbog ovog velikog problema i dalje najviše ispaštati građani, koji će sa strahom izlaziti iz kuća.

Prema zakonu, moramo imati azil. No, ovaj naš, sa 600 mjesta, ništa neće riješiti! Jedino rješenje problema je izmjena zakona, jer ovaj sadašnji ne nudi nikakvo rješenje  pa su nam ruke vezane. Prije početka gradnje smještaja, nadležni se moraju raspitati kako je to riješeno u Americi i tako napraviti kod nas “kazao je Avdić.

Zabrinut je i starogradski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, koji ističe da je neophodno izmijeniti neke članove zakona, koji sada više štiti pse nego ljude!

” I kada smjestimo jedan broj pasa u azil, hiljade će ih ostati u gradu i praviti nam probleme. Sve će se ovo i dalje povlačiti, jer su nam ruke svezane. Smatram da smo pogriješili kada smo ishitreno donijeli zakon koji će štititi pse” – istakao je Hadžibajrić.

Hraniti pse

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić rekao nam je da će hraniti pse koji se zateknu na području ove općine!?

” Ako već hoćemo da trajno riješimo ovaj problem, onda trebamo odjednom napraviti 20, a ne samo jedan azil” – istakao je Memić.

Jedini azil

” Nažalost, jedina smo općina koja ima svoj azil. On se nalazi u Faletićima, gdje sada borave 573 psa i 78 mačaka. No, ništa nismo dobili, jer ulicama Starog Grada i dalje šetaju čopori pasa. Veliku pažnju posvećujemo ovom problemu, a ljudi nam hodaju gladni i žedni” – rekao je Hadžibajrić za Avaz.

 

Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • jebem vam mater sklanjajte te pse i pravite od njih sapune! želite li da povredjuje ljude? kakva je ovo država više paze na pse nego na narod????