Region Udarno Vijesti

Utvara u bijelom traži svoje mrtvo dijete?

Utvara ili prikaza koja je isprepadala vozače na putu Zaječar-Bor u Srbiji navela je mještane ovog mjesta da ‘razriješe’ misteriju i utvrde identitet žene koja se u vjenčanici ukazala prolaznicima.

‘’Nemoj mi pišeš ime, ‘oće Muma Paduri da se sveti. Bila je ona! Muma Paduri!’’ rekao je za ‘Alo’ stariji muškarac koji živi u blizini mjesta na kojem se pojavila avet.

Po vjerovanju Vlaha, Muma Paduri (Velika šumska majka) je vila koja obožava žene i njihova je zaštitnica, pa svakom muškarcu koji povredi nježniji pol napakosti na najgori način. Mještanin je rekao da su psi lajali cijelu noć i ‘htjeli da pokidaju lance’, što je njemu dokaz da je to bila šumska vila.

U selu Nikoličevo mještani imaju drugačije objašnjenje za prikazu u bijelom.

‘‘Ja ću sad da vam kažem šta je bilo. Prošle godine je nastradala žena iz sela u sedmom mjesecu trudnoće. Okliznula se na ledu nedaleko od svoje kuće i ostala na mjestu mrtva. Sad je došla da traži svoje dijete i zato je pružala ruke ka automobilima. Tražila, jadna, svoje čedo’’ ispričala je za ‘Alo’ starija mještanka Nikoličeva.

Inače, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da policija traga za osobom koja je preplašila vozače. On je preksinoć razgovarao sa načelnikom Policijske uprave u Boru i obavješten je da se sumnja da je riječ o osobi ‘sa određenim zdravstvenim problemima’, prenose srbijanski mediji.

 

Informer.ba