BiH Izdvojeno Vijesti

Uz počasne salve i najviše počasti u haremu Alipašine džamije sahranjen Nijaz Duraković

U haremu Alipašine džamije u Sarajevu obavljena je dženaza i ukop univerzitetskog profesora i bivšeg člana Predsjedništva Republike BiH Nijaza Durakovića.

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa ef. Cerić koji je, među ostalim, kazao da svi koji su danas došli da se oproste od Nijaza Durakovića svjedoče da je on stajao na “straži svoga naroda, države i svakog čovjeka dobre volje, te je poručio da njegov patriotizam i borba za narod treba biti primjer svima”, prenosi Onasa.

Mustafa ef. Cerić je rekao da je Nijaz Duraković bio “ljudina i pošten čovjek, koji je živio život dostojan čovjeka, te znao prepoznati šta je dobro, a šta zlo”.

“Opraštamo se od čovjeka koji nas je zadužio da se osjećamo sigurno u ovom gradu i zemlji”, kazao je Cerić, dodajući da je Duraković iza sebe ostavio porodicu, prijatelje, te studente koji neće zaboraviti ono što ih je učio.

Nakon vjerskog obreda, pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH ispalili su počasni plotun.

Nijaz Duraković preminuo je 29. januara u Sarajevu.

Rođen je u Stocu 1949. godine, gdje je stekao osnovno i gimnazijsko obrazovanje.

Studij sociologije završio je 1971. godine, magistrirao je 1975. godine, a doktorirao 1979. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Nijaz Duraković objavio 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova.

 

Informer.ba