Svijet Udarno Vijesti

Uznemirujući zahtjevi krvnika: Sud odbacio želju Breivika da se pojavi u masonskom smokingu

Norveški sud saopštio je danas da će i drugo saslušanje Andersa Beringa Breivika, koji je priznao da je 22. jula počinio masakr na ostrvu Utoja i u Oslu, biti održano iza zatvorenih vrata i, kao “uznemirujući”, odbacio zahtjev optuženog da na suđenju nosi smoking.

Brevik će se u petak pojaviti na sudu drugi put od kada je uhapšen 22. jula, neposredno pošto je, u dva napada, ubio 77 ljudi – kako bi se ustanovilo da li, poslije četiri sedmice, može da ostane u samici.

Kao i uoči prvog Breivikovog pojavljivanja na sudu 25. jula, tužioci su i sada tražili da se proces odvija iza zatvorenih vrata, kako bi ga onemogućili da komunicira sa eventualnim saučesnicima, čije je postojanje nagovjestio.

“Sud je donio ovu odluku, jer policija još nije donijela definitivni zaključak da li je optuženi tokom dva napada imao saučesnike”, saopštio je sudija Ugo Abelset, objašnjavajući zašto ni predstavnici medija ni drugi posmatrači neće moći da sjede u sudnici tokom saslušanja.

Pošto je uzalud zahtijevao da se na prvom saslušanju u julu pojavi u “uniformi”, Breivik je ovoga puta tražio da na suđenju nosi neku vrstu smokinga, najvjerovatnije masonske uniforme u kojoj je pozirao na fotografijama postavljenim na Internetu prije napada, prenio je AFP.

Njegov advokat rekao je, međutim, da je Breivik na ovaj način želeo da pokaže poštovanje prema sudu, s obzirom da “je smoking jedna od najformalnijih vrsta odjeće za muškarce”.

“U svijetlu izuzetne ozbiljnosti ovog slučaja, takva odjeća bila bi uznemirujuća, uvredljiva i provokativna”, rekao je sudija i dodao da je “uobičajena odjeća sasvim dovoljna da pokaže da on sudski proces shvata ozbiljno“.

Brevik (32) je 22. jula, par sati prije masakra na ostrvu Utoja, gdje je ubio 69 osoba, većinom tinejdžera, aktivirao eksploziv u centru Osla i usmrtio osmoro ljudi.

Policija još traga za njegovim eventualnim saučesnicima, iako je vjerovatnije da je Breivik napade izvršio sam.

 

Tanjug/Informer.ba