Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Valentin Inzko: Bilo bi fer da predsjedavajući Vijeća ministara bude Hrvat

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da EU i međunarodna zajednica neće otići iz BiH dok posao ne bude završen.

“Naša saradnja u ostvarenju tog cilja tješnja je nego ikada prije. Međutim, ovo ne znači da će bilo ko iz međunarodne zajednice uraditi posao za koji su izabrani politički lideri ove zemlje. Na ovaj ili onaj način, lokalni političari moraju uraditi svoj posao“, rekao je Inzko za “Nezavisne novine”.

On je naglasio da fokus treba da bude na formiranju Vijeća ministara BiH i dodao da međunarodna zajednica neće odlučivati o tome ko će ga sačinjavati.

Inzko je uvjeren da su obični ljudi sve kritičniji prema onim političarima koji se kriju iza nacionalističke retorike i govore o prijetnjama koje ne postoje.

“Najveća prijetnja za građane od ovakve politike je nastavak sadašnjeg načina provođenja politike“, kaže visoki predstavnik.

Inzko navodi da najveće političke stranke snose najveću odgovornost zbog neformiranja Savjeta ministara BiH i one su odgovorne za trenutnu situaciju.

“Bilo bi fer da nakon izbora na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara bude Hrvat. Međutim, na političkom vođstvu ove zemlje, a ne na visokom predstavniku, je da odluči kako će formirati vladu, koji ministri će dobiti koja mjesta. Iz moje perspektive, najvažnije je da seVijeće  ministara formira u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom i da počne raditi na reformama koje odavno kasne“, dodao je Inzko.

 

Srna/Informer.ba