Politika Vijesti

Valentin Inzko: Bosna i Hercegovina će uspjeti

Bosna i Hercegovina će uspjeti. Dejtonski mirovni sporazum podržavaju građani Bosne i Hercegovine, susjedi ove zemlje i međunarodna zajednica, i svaki pokušaj ugrožavanja Daytona će propasti, izjavio je danas visoki predstavnik Valentin Inzko tokom posjete Crnoj Gori.
Inzko je ovu izjavu dao nakon sastanka u Podgorici s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. Visoki predstavnik je u toku jednodnevne posjete Crnoj Gori održao sastanke i s premijerom ove zemlje Igorom Lukšićem, ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom, te drugim visokim zvaničnicima.

Pozdravio je dosljednu i konstruktivnu podršku Crne Gore Dejtonskom sporazumu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Istakao je da će u okviru nove organizacije međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini OHR nastaviti da osigurava puno poštivanje i punu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Inzko je izjavio da strategija međunarodne zajednice nije samo da pazi da problemi ne eskaliraju. “Međunarodna zajednica je uložila ogromne diplomatske i ekonomske resurse da bi osigurala da Bosna i Hercegovina uspije i da njeni građani prosperiraju“, rekao je.

Visoki predstavnik je naglasio da Bosna i Hercegovina, ukoliko se stvari odvijaju na pravi način, može biti “konstruktivan i dinamičan partner” svojim susjedima dok region kao cjelina napreduje ka punoj evroatlantskoj integraciji te dodao da međunarodna zajednica ostaje “potpuno i s punim uvjerenjem angažirana” u ovoj zemlji.

Ističući da je Crna Gora provela reforme koje su imale “pozitivan i izravan učinak” na živote građana, rekao je da Bosna i Hercegovina može učiti iz ovog primjera. “Mislim da je prva lekcija to da je fokus na potencijalnom slaganju, a ne na neslaganju, a što je ključ za prevazilaženje političkih prepreka“, rekao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

Fena/Informer.ba