Izdvojeno Politika Vijesti

Valentin Inzko: Postoje dvije različite vizije BiH

Postoje dvije različite vizije BiH, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko, dodajući da je jedna vizija “zapela u uvjerenju da se zemlja nikada ne može osloboditi šovinizma i zlobe, dok je druga sasvim drugačija”.

U njoj su građani BiH isti kao i građani u bilo kojoj drugoj zemlji, oni razmišljaju i djeluju na isti način kao i drugi Evropljani. Oni se brinu za svoje porodice i za svoju budućnost. Oni žele da njihova zemlja bude sigurna i prosperitetna. Žele da ona bude normalno i pristojno mjesto za život“, kazao je Incko.
Obraćajući se na ceremoniji održanoj na Prokoškom jezeru u znak sjećanja na dvanaest međunarodnih zvaničnika koji su poginuli u helikopterskoj nesreći prije četrnaest godina, visoki predstavnik je rekao da su žrtve nesreće radile na pozitivnoj viziji BiH.

“Oni su vjerovali da ova zemlja može uspjeti i prosperirati zbog toga što su njeni građani časni, zbog toga što su njeni građani talentirani, zbog toga što njeni građani imaju sposobnost da odbace neuspjeh i posegnu za uspjehom kao i građani bilo koje druge zemlje”, rekao je Incko.

Konstatirajući da danas ima nekih koji i dalje čame u tmurnoj viziji neuspjeha, visoki predstavnik je rekao da “to ne mora značiti da i ostatak stanovništva mora propasti s njima”.  Rekao je da je međunarodna zajednica opredijeljena cilju svakoga časnog građanina BiH – “cilju oporavka, pomirenja, prosperiteta i mira”, saopćio je OHR.

 

Onasa/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Majke ti ga spapatrljim, vi nas i jebete kako stignete, pa ni sami ne znamo šta hoćemo kad namećete đah jedno đah drugo, dajte se više opredijelite pa da počnemo i mi živjeti u svojij zemlji a ne da tražimo selamet po vašim šrotovima, majku vam smušenu……..