Region Udarno Vijesti

Vatikan naređuje, Katolička crkva u Hrvatskoj odbija

Niko više ništa ne smije preduzimati, komentarisati ili izjavljivati o slučaju Dajla, jer će biti kažnjen najstrožim crkvenim kaznama“, saznaje Večernji list.

Porečko-pulskom biskupu monsinjoru Ivanu Milovanu zabranjena je bilo kakva komunikacija i pozvan je na poslušnost, kao i velečasnom Ivanu Jakovljeviću, koji je posljednjih dana javnost obavještavao o svim događajima u Istri.

Hrvatska biskupska konferencija u ovom trenutku, praktično, nema više nikakvu autonomiju i ovlašćenja samostalnog odlučivanja, već je to preuzeo Vatikan posredstvom nuncija monsinjora Roberta Kasarija, koji je svim biskupima odredio maksimalnu suzdržanost i da se ne miješaju u posljednja dešavanja u Istri, sve dok Vatikan ne riješi taj slučaj.

Za Vatikan je to i dalje unutarcrkveno pitanje i budući da su istarski sveštenici na svom susretu u Pazinu najavili da će zemljište u Dajli vratiti državi, Vatikan sada kreće u inicijativu da se povuku sve žalbe koje su sa hrvatske strane uložene u slučaj “Dajla”, kako bi cijeli slučaj i formalno-pravno ostao samo u crkvenim okvirima, a tako isključivo u vatikanskoj ingerenciji.

To znači da se Vatikan želi staviti iznad hrvatskih zakona i da ne poštuje hrvatski pravni sistem, konstatuje “Večernji list”.

Katolička crkva u svojoj novijoj istoriji nikada nije bila u ovakvoj situaciji, pa niko ne može predvidjeti kako će cijeli slučaj završiti.

Niži kler u zemlji i katoličkim misijama u svijetu revoltiran je držanjem kardinala Josipa Bozanića i izjavom Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, te ponašanjem Vatikana koji je, kako kažu neki sveštenici, odlučio da cijeli problem riješi “batinom“, a ne dijalogom.

Cjelokupna situacija u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj u ovom trenutku mogla bi se nazvati ‘vanrednim stanjem‘”, dodaje list.

Papa Benedikt XVI naložio je Porečko-pulskoj biskupiji da Italijanima vrati samostan Dajla i zemljište pored Novigrada, odnosno imovinu vrijednu 25 miliona evra, što Hrvatska odbija.

U Hrvatskoj je zaključeno da Vatikan zadire u hrvatski suverenitet, nakon što je papa poništio odluku hrvatskog suda i naredio Porečko-pulskoj biskupiji da italijanskim benediktincima vrati nešto što je već plaćeno.

Ukoliko Italiji ta imovina ne bude vraćena Pulska biskupija moraće u sljedećih godinu da isplati četiri miliona evra, odlučila je posebna vatikanska komisija.

Tome su se međutim, usprotivili katolički sveštenici u Poreču, koji ne žele da prihvate papin dekret, pa ih je papa Benedikt po brzom postupku smijenio i postavio čovjeka iz Španije na njihovo mjesto, od koga očekuje da izvrši njegove zapovijesti.

 

Srna/Informer.ba