Crna hronika Udarno Vijesti

Vehabija Emir Fojnica uredniku Oslobođenja: Nemoj misliti da ćeš se sakriti… pašče jedno… Polomit ćemo te samo dok te nađemo…

Esad Hećimović prijavio prijetnje Hutejba Fojnice Policijskoj upravi u Zenici, ali policija nije reagovala * Među prijateljima osumnjičenog i Imad el-Misri, bivši vjerski vođa El- Mudžahedina, koji je 2001. deportovan iz BiH

 Poslije pritvaranja Emraha Fojnice u istrazi za napad na Ambasadu SAD-a: Prijetio i uredniku Oslobođenja

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor za 20-godišnjeg Emraha Fojnicu, kao četvrtoj osumnjičenoj osobi u okviru istrage o terorističkom napadu na Ambasadu SAD-a u Sarajevu. Ranije su pritvoreni Mevlid Jašarević, koji je 28. oktobra pucao na zgradu Ambasade, te Dino Pečenković i Munib Ahmetspahić, koji su Jašarevića na dan napada dovezli iz Gornje Maoče u Sarajevo. Svi su osumnjičeni za terorizam.

Bojazan od bijega

– Puštanje osumnjičenog na slobodu bi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, stoji u obrazloženju sudske odluke o određivanju pritvora, uz druge uobičajene razloge pritvaranja.

Tužilac Dubravko Čampara je na ročištu kazao je da je pretresom prostorija i napuštenih objekata u Gornjoj Maoči pronađena velika količina naoružanja: “U jednoj sportskoj torbi pronađena je puška koja se izravno dovodi u vezu sa napadom na američku ambasadu. Zajedno s puškom, u torbi je bio i lični dokument Emraha Fojnice”, rekao je Čampara. Fojnica na ročištu nije želio ustati prilikom ulaska sudije Nenada Šelede u sudnicu, pozivajući se na “Božije zakone”.

Emrah Fojnica je, kako nam potvrđuju izvori iz Tužilaštva BiH, poznat i pod imenom Hutejb Fojnica. To je njegovo ime sa društvene mreže Facebook, sa kojeg je u septembru prošle godine uredniku i novinaru Oslobođenja Esadu Hećimoviću uputio prijetnju: “Nemoj
misliti da ćeš se sakriti, pašče jedno… Po lomit ćemo te samo dok te nađemo…”.

Otac vehabija

Hećimović je prijetnje prijavio PU Zenica. “Budući da je lice pod ingerencijom SIPA, nemožemo davati nikakve informacije o toj osobi. O aktivnostima koje su se provodile u proteklom periodu, a vezano za tu osobu, treba te se obratiti SIPA za daljnje informacije“, odgovoreno je Oslobođenju u Odjelu za odnose sa javnočću MUP-a ZDK-a na upit šta je poduzeto povodom prijave prijetnji.

Emrah Fojnica je rođen 16.juna 1991. u Zavidovićima. Ima brata koji je sada peti razred i koji živi s njim u mesdžidu u Gornjoj Maoči. Otac mu je, također, vehabija i živi u selu Ošve kod Maglaja. U tom su selu, također, policijske snage vršile pretrese i ispitivanja.

Kako se može vidje ti iz njegovog Facebook profila, Fojnica je prijatelj sa Imadom el-Mirsijem, vjerskim vođom islamskih dobrovoljaca i misionara u BiH. El-Misri je uhapšen 2001. godine i deportovan u Egipat, gdje je bio osuđen na višegodišnju kaznu zatvora. Iz zatvora je izašao nakon osam godina, te odmah nastavio sa misionarstvom.

El-Misri se često porukama na bosanskom jeziku, upućenim preko interneta, obraća muslimanima u našoj zemlji, a postoje i sumnje da se on čak ponovno vratio u Bosnu i Hercegovinu.

 

Oslobođenje/Informer.ba