Svijet Vijesti

Velika Britanija planira ometanje društvenih mreža

Velika Britanija razmatra ometanje društvenih mreža poput BlackBerry Messengera ili Twittera dok traju nemiri na ulicama, izjavio je danas premijer David Cameron.

Ova mjera ranije je bila osuđena kao represivna kada su je primjenjivale druge zemlje.

Egipatske vlasti obarale su mreže mobilne telefonije i interneta u januaru tokom velikih protesta protiv tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka, dok Kina redovno prekida online komunikacije ako procijeni da su subverzivne.

Britanska policija i političari kažu da su online društvene mreže, posebno BlackBerry Messengera, bile korištene za koordinaciju paljenja i pljački tokom četvorodnevnih nemira u Engleskoj.

Sarađujemo s policijom, obavještajnim službama i industrijom kako bismo vidjeli da li bi bilo u redu da spriječimo komunikaciju putem ovih web sajtova i servisa kada znamo da služe za planiranje nasilja, nereda i kriminalnih aktivnosti”, rekao je Cameron tokom vanredne sjednice Parlamenta.

Mnogi izgrednici koristili su BlackBerry servis, jer su poruke šifrovane i zaštićene kao privatne. Kanadska kompanija saopštila je da sarađuje sa svim telekomunikacionim, policijskim i regulatornim službama, ali je odbila da saopšti da li će predati policiji zapise poruka ili detalje o korisnicima.

Britanski građani često su koristili online društvene medije ovih dana kako bi pomogli jedni drugima i izbjegli nemire, te da bi koordinisali akciju čišćenja ulica poslije okončanja nasilja.

 

Srna/Informer.ba