Svijet Udarno Vijesti

Velika Britanija prijeti blokiranjem novog sporazuma EU

Premijer Velike Britanije David Cameron izjavio je da će blokirati novi sporazum Evropske unije koji su predložili Francuska i Njemačka s ciljem spašavanja eura, ukoliko zahtjevi Londona ne budu uslišeni.

“Ukoliko članice eurozone žele da koriste “evropske institucije” radi spašavanja zajedničke valute, one će morati da pristanu na zaštitne mjere koje zahtijeva Britanija koja nije usvojila euro,” rekao je Cameron.

“Neću potpisati sporazum koji neće sadržati mjere zaštite koje se, naravno, tiču značaja jedinstvenog tržišta i finansijskih usluga“, rekao je sinoć Cameron.

Francuska i Njemačka su u ponedjeljak saopćile da žele postizanje novog sporazuma EU do marta iduće godine sa strožim budžetskim propisima radi savladavanja dužničke krize u zoni eura, podsjeća agencija AFP.

Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy rekao je da bi taj novi sporazum obuhvatao ili svih 27 članica EU, ili 17 članica zone eura, uz mogućnost da ga preostale članice EU potpišu na dobrovoljnoj osnovi.

Cameron je ukazao da, ukoliko članice eurozone “izaberu da postignu poseban sporazum, to svakako neće biti sporazum koji bi Britanija potpisala”. 

“Naravno, ukoliko one, međutim, žele da koriste evropske institucije, tada ćemo mi insistirati na mjerama zaštite koje su potrebne Britaniji”, rekao je Cameron.

 

Fena/Informer.ba