Izdvojeno Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO: Amerikanci testirali atomsku bombu? Oblak iznad Novog Meksika

Misteriozni oblak uhvaćen na meteorološkom radaru u Novom Meksiku kraj američke vojne baze za lansiranje raketa ostavila je vremenske prognostičare zbunjene.

Teoretičari zavjere nagađaju da je oblak u obliku šljive koji se pojavio niotkuda nastao nakon eksplozije pri neprijavljenom testiranju oružja.

Američka hidrometeorološka agencija u gradovima Albuquerque i El Paso potvrdila je da je riječ o oblaku za kojeg ne znaju otkuda dolazi.

Oblak se prvi put pojavio u sumrak 17.3. nad lansirnim kompleksom White Sands Missile Range u blizini mjesta gdje je testirana prva atomska bomba pod nazivom ‘Trinyty’ još 1945. godine.

Oblak je uočio bloger na javno dostupnim podacima koje očitava radar, a zatim je pratio njegov smjer i objavio svoje otkriće na YouTubeu. Jedino drugo logično objašnjenje, tvrdi bloger, jest erupcija vulkana Carrizozo na istoku koja nije prijavljena zbog nepoznatog razloga.

Ipak, dokaza o nuklearnoj eksploziji nema, a Sjedinjene Države nisu službeno testirale nikakvo atomsko oružje od 1992. kada su potpisali Ugovor o zabrani nuklearnih pokusa koji je usvojila Generalna skupština UN-a.

Jutarnji list/Informer.ba