Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Avion sletio bez točkova

Avion Boing 767 poljskog avioprevoznika LOT, kome je otkazao mehanizam za spuštanje točkova, prinudno je jučer sletio na aerodrom u Varšavi.

Prilikom prinudnog slijetanja niko nije povrijeđen.

Međunarodni aerodrom u Varšavi bio je zatvoren više od jednog sata zbog drame Boinga 767 LOT-a kojeg su poslije kvara mehanizma za spuštanje točkova piloti na kraju uspjeli meko, “na stomak”, da spuste na pistu.

Svih 230 putnika je hitno evakuisano iz aviona, a manji požar koji je izazvalo trenje trupa aviona o tlo vatrogasci su uspjeli da ugase u začetku, javljaju poljski mediji.

Avion na letu iz Njujorka u Varšavu trebalo je da sleti u pola dva popodne, ali su piloti javili da imaju problema da spuste točkove i da će morati da slete bez njih.

Čitav sat boing je kružio iznad Varšave, izbacio i višak goriva dok aerodromske službe ne pripreme sve za slijetanje u vanrednim uslovima. Policija je zatvorila za saobraćaj i dio grada prema aerodromu.

U pomoć su doletjela i dva helikoptera da vizuelno spolja provjere kvar.

Piloti su na kraju uspjeli da glatko i koliko je to moguće meko slete na pistu.

“Bio je to savršeno odrađeni posao; pri slijetanju sam video samo maleni požar”, kazao je pilot Pjotr Lipinjski poslije slijetanja, kada je uz posadu odahnulo i svih 230 puntika.

Da je sve proteklo glatko potvrdili su i neki od putnika koji su avion hitno napustili pomoću tobogana za spasavanje.

Pilot junak dana u Poljskoj

Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski zahvalio je pilotu Tadeušu Vronu zbog toga što je svojom pribranošću uspio da spusti “boing 767” sa 231 putnikom na aerodrom u Varšavi iako se na avionu nisu izvukli točkovi.

Vron je junak dana za sve Poljake jer su, zahvaljući njemu, svi putnici i članovi posade aviona, koji je u vlasništvu poljske aviokompanije LOT, sletjeli nepovrijeđeni.

“Kapetan Vrona je jedan od naših najiskusnijih pilota, na avionima tipa ‘boing’ leti već 20 godina, a leti i na jedrilicama. To slijetanje je izveo perfektno. Pomagao mu je pilot Ježi Švarc. To je moglo jako loše da završi, zato im treba skinuti kapu“, kazao je na konferenciji za novinare direktor LOT-a Marćin Pirug.

 

Beta/Informer.ba