Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

VIDEO: U bolnici u Tripoliju pronađeno 80 tijela u fazi raspadanja

Tijela u stanju raspadanja oko 80 osoba pronađena su u petak u bolnici u Tripoliju. To su žrtve sukoba koje su bile ranjene, ali su zbog nemogućnosti liječenja podlegle povredama.

Međutim, 17 osoba je pronađeno živo, među kojima i jedno dijete, nakon što su danima bile zatočene zbog sukoba pobunjenika s Gadafijevim snagama u područjima oko Ebu Slima.

Pobunjenici su preplavili glavni grad tokom vikenda i do srijede su preuzeli kontrolu nad većim dijelom grada, podsjeća AFP.

Međutim, došlo je do kontinuiranih sukoba u Ebu Slimu, u kojem su većinski pristalice pukovnika Gadafija i njegovi snajperisti su zabranili prilaz novim pacijentima i zdravstvenim radnicima.

Kako su dani prolazili, jedan po jedan pacijent je umirao zbog nedostatka medicinske njege.

U petak ujutro volonteri Crvenog križa evakuirali su preostallih 17 pacijenata iz gotovo napuštene bolničke zgrade.

Oni su čekali danima, dok je smrad raspadajućih tijela rastao. Bolnički hodnici bili su prekriveni krvlju, a mrtvačnica preplavljena leševima.

Ostali leševi su preneseni u dvorište, a jedan se još uvijek nalazio na nosilima na ulazu u hitnu pomoć.

“Ovo je užasno. Nema više lijekova u bolnici, nema ni medicinkog osoblja. Svi su otišli jer se boje snajperista. Stotine osoba je poginulo u Tripoliju u posljednjih nekoliko dana”, rekao je vidno potreseni Muhamed Junis, student medicine.

Fena/Informer.ba