Region Udarno Vijesti

VIDEO/ Članovi “Zabranjenog pušenja” na tribini muftije Muamera ef. Zukorlića u Sandžaku

U Novom Pazaru je održan četvrti nastavak tribine „Izolacija kriminala – temelj opstanka društva“ u organizaciji Revije Sandžak. Na tribini je i ovoga puta govorio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, a tema o kojoj je Muftija govorio bila je „Uloga škole“.

Zanimljivo je da su tribini priusustvovali i članovi kultne sarajevske grupe “Zabranjeno pušenje”, predvođeni frontmenom Sejom Sexonom, koji su predavanju posmatrali iz prvog reda.

Glavni muftija je istakao aktuelnost i svježinu poruka Kur’ana koje su objavljene prije 14 vjekova a koje su danas primjenjive i posebno naglasio da je prva objavljena riječ bila „uči“.

On je istakao da je učenje jedino djelotvorno ukoliko se čini „…u ime Gospodara koji stvara…“.

Muftija je rekao da je posmatrano sa ljudskog racionalnog aspekta logično bilo da prva objava bude vezana za vjeru ali nije, već je prvi imperativ ljudima bio da uče.

„Upravo učenje i obrazovanje čovjeka je osnovni temelj da bi se na njemu moglo graditi i vjerovanje i moralno, odgojno, bontonsko formiranje, i sve druge dimenzije ljudskog bića. Ovo je nešto što mi muslimani ne bi smo smjeli nikada zaboraviti.“ – rekao je Glavni muftija.

On je istakao da su muslimani vrijednost učenja spoznali u sedmom vijeku a da se Evropa tom temom bavi u posljednjih trista godina i da je porijeklo riječi obrazovanje izvedeno od riječi obraz.

„Obrazli čovjek je onaj ko drži do vrijednosti i do dostojanstva. Obraz je nešto što simbolizira više vrijednosti kod čovjeka, one nad biološke vrijednosti. Čovjek bez obrazovanja je kao ljudski kostur kada bi ste mu sklonili meso-obrazinu sa lica. Neznalica izgleda kao kostur bez lica.“ – rekao je Muftija.

Glavni muftija je kazao da je znanje jedna velika moć i energija koja je sama po sebi bitna ali kao svaka energija može biti opasna ako se usmjeri u pogrešnom smjeru, prenosi stranica Mešihat.org

 

Avaz/Informer.ba