Izdvojeno Svijet Vijesti

VIDEO/ Crni bilans potresa u Iranu: Najmanje 250 poginulih, a više od 2.000 povrijeđenih

Crna brojka neprestano raste. Prve informacije govorile su o nekoliko desetaka žrtava, a agencije su ubrzo prenijele vijest o najmanje 153 poginulih osoba. Crna brojka se po posljednjim informacijama popela do najmanje 250 mrtvih i 2.000 povrijeđenih. Prema izvještajima cijela su sela sravnjena sa zemljom, prenose u nedjelju agencije.

– Zasad nitko nije poginuo u gradovima i sve žrtve dolaze s ruralnih područja, rekao je za državnu televiziju Halil Saie, direktor centra za prirodne katastrofe u pokrajini Istočni Azerbajdžan, dodavši da je “šezdeset sela uništeno 60 do 80 posto, a četiri su sravnjena sa zemljom”.

Broj žrtava vjerojatno će rasti.

Dva potresa snage 6,2 i 6 stepeni s epicentrom u Aharu, odnosno Varzeganu, šezdesetak kilometara od Tabriza, na dubini od dva kilometra ispod zemlje, pogodila su to područje u 16.53 sati (14.23 sati po srednjoevropskom vremenu) i u 17.04 sati (14.34 sati).

Iran je smješten na nekoliko velikih tektonskih pukotina, zbog čega su razorni potresi ondje česta pojava. Najstrašniji je bio onaj koji je u decembru 2003. pogodio grad Bam, u kojem je poginulo 31.000 osoba.

Fena/Informer.ba