Izdvojeno Region Udarno Vijesti

VIDEO/ Evo kako se odbraniti od dvostruko većeg napadača

Kako se odbraniti od dvostruko većeg napadača, svladati otmičara ili razbojnika? Ekipa Dnevnika Nove TV bila je na prezentaciji Krav Mage.

Oružana pljačka ili fizički napad, za odbranu u bilo kojoj situaciji koristi se Krav Maga, tehnika samoodbrane kojom se koriste izraelske specijalne jedinice.

”To je sistem bliske borbe koji nas uči prvenstveno kako uočiti, izbjeći pa tek onda razriješiti bilo koju vrstu napada, odnosno nasilja”, pojasnio je instruktor Marijan Škiljić.

Tehnika izraelskih specijalnih jedinica daje priliku slabijima da se odbrane od jačeg protivnika ”udarom” u ključne tačke na tijelu napadača. Neke od njih su oči, grkljan, genitalije… Mogu dati šansu da se odbije napad, odnosno preživi određenu situaciju.

”Pokušavamo postići da se osoba u tom trenutku ne smrzne, nego da reagira”, kazao je instruktor.

Irena Hranjec trenira godinu i pol. Osim udaraca naučila je biti oprezna i paziti na sebe.

”Kad se vraćam kući iz izlaska drugačije se ponašam. Ne idem sama u mračne ulice, a uglove zgrada zaobilazim u većem krugu gdje imam širi vidokrug”, kaže Irena.

Pridružio joj se i otac Tihomir.

”Vi ne morate razmišljati o tome šta radite već ćete to napraviti. Da vas neko usred noći probudi i uhvati za vrat vi ćete se odbraniti od gušenja ili bilo čega’‘, kaže Tihomir.

Dajte razbojnicima što žele i izbjegnite nasilje – prvo je pravilo samoodbrane. Drugo, ako se morate braniti ne birajte sredstva. A u svakoj tehnici vrijedi i zlatno pravilo – jednostavno bježite koliko vas noge nose, prenosi Dnevnik.hr

 

Informer.ba