Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Hiljade demonstranata zbog troškova Papinog dolaska u Španiju

Demonstranti su šetali središtem Madrida pod sloganom “Ništa za Papu iz moga poreza” i u transparente “Papa putuje, Papa plaća“, dok se u isto vrijeme nekoliko stotina hiljada mladih okupilo u španskoj prijestolnici za Svjetski dan mladih ovoga vikenda.

Papa će u Madrid doputovati danas, u četverodnevnu posjetu koja će kulminirati u nedjelju velikom misom na aerordromu Cuatro Vientos na kojoj se očekuje dva miliona ljudi.

Troškovi njegovog boravka u Španiji izazvali su lavinu kritika različitih grupa, od ateista, nezadovoljne omladine, aktivista za prava homoseksualaca, pa sve do čak i nekih svećenika. Oni smatraju da troškovi iznose 100 miliona eura, što je vlada opovrgla, ali nije objavila svoj iznos.

Demostrantikažu da nemaju ništa protiv Papina dolaska, ali im smeta što to plaćaju iz vlastitog džepa.

Nešto ranije je obavljeno kako će svećenici koji će ispovijedati mlade na skupu katoličke omaladine u Madridu ovae sedmice moći mladim hodočasnicima, prema posebnom odobrenju Vatikana, oprostiti grijeh pobačaja.

Prekid trudnoće je grijeh koji se prema crkvenom zakonu kažnjava ekskomunikacijom. “Ovaj (ustupak) je odobren kako bi vjernicima koji će prisustovati proslavama Svjetskog dana mladih bilo lakše uživati u plodovima božanske milosti“, navodi se u izjavi madridske nadbiskupije.

 

Dnevnik.hr/Informer.ba