BiH Izdvojeno Video Vijesti

VIDEO/ Komemoracija Nini i Emili Prusac

Školske drugarice i drugovi, poznanici, prijatelji, nastavnici i uprava Katoličkog školskog centra «Sveti Pavao» u Zenici okupili su se danas da odaju posljednji pomen i počast učenicima ove škole. Pogledajte video sa komemoracije, u trajanju od 21 minute.

Emili (17) i Nina (7) teško su ranjene u četvrtak ujutro, a njihov otac Emil (47) nakon što je pucao u njih, počinio je samoubistvo. Emili je od posljedica ranjavanja preminula u subotu, a Nina jučer. Danas poslijepodne obje će biti sahranjene na Gradskom groblju Prašnice u Zenici.

 

Emili je bila učenica trećeg razreda Gimnazije KŠC-a, a Nina prvog razreda devetogodišnje osnovne škole, uokviru istog centra. Danas su se od njih oprostili ravnatelj centra don Anto Ledić, direktor Gimnazije KŠC-a Dragan Gavran, te njihove razredne starješine, Sanja Boras i Nebojša Vasić.

Njihove kolege pripremile su i prigodan program pomena, a u atriju KŠC-a učenici, nastavnici i posjetioci su se upisali u knjigu žalosti. Komemoraciji su prisustvovali premijer ZDK Fikret Plevljak sa članovima Vlade, te načelnik Zenice Husejin Smajlović sa saradnicima.

Srce malene Nine (7) Prusac nije izdržalo. Pridružila se sestri Emili (17), koja je preminula u četvrtak. Jučer smo, u trenucima kad je malena Nina izgubila bitku za život, bili u školi sa školskim drugovima i drugaricama obje djevojčice, njihovim nastavnicima, upravom Centra.

– Prošle sedmice smo imali sastanak, bili su Emili i njen otac, dogovarali smo da razred ide na maturalnu ekskurziju, u Španiju. Dvije godine sam joj razrednik i ne mogu i da hoću naći ružnu riječ za to dijete. Ne postoji razlog, ne postoji povod, ne postoji nikakvo opravdanje za takav čin. Tim prije što je njen otac Emil bio izuzetno aktivan, čak previše zainteresovan za stanje i učenje svoje djece, govori nam razrednik Trećeg B, Gimnazije KŠC-a, kojeg je pohađala Emili.

U razredu muk, tišina, školska ekipa jedva da se koncentriše na nastavu. Najavili su za danas (utorak) komemoraciju za jednu, a kasnije kad je stigla tužna vijest iz bolnice, i za drugu sestru Prusac. Školski drugovi i prijatelji odlučili su da u ponedjeljak uvečer ispred Robne kuće «Bosna» u centru Zenice zapale svijeće za sjećanje na djevojčice i molitvu da se nikada nikome ne ponovi ovakva tragedija.

– Znam da je Emili imala problem sa vidom i da je zbog toga sjedila naprijed. Baš na tom sastanku ona i otac su mi rekli da joj je zakazana korektivna operacija, koja bi joj pomogla da vidi bolje. Imala je izniman interes za umjetnost, likovnu posebno i govorila je da namjerava upisati Likovnu akademiju. Sad je sve prekinuto, kazuje nam profesor Vasić.

Njen profesor Likovnog je bio poznati zenički akademski slikar i umjetnik Miroslav Šetka. Vodi nas u atelje na krovu KŠC-a, gdje je Emili sa dvije drugarice iz sekcije stvarala mozaik po uzoru na Pikasovo remek djelo «Radost življenja».

– Odabrala je najsloženiji, centralni dio mozaika i bila je pred kraj. Ovdje je dolazila i vikendom, pa i sa sestricom Ninom, koja je promatrala dok radi. Nedavno su Emili i otac donijeli punu kutiju gipsanih i drugih skulptura, koje je radila kući. Kutiju nisam ni raspakovao, a dogodila se strašna tragedija, kazuje nam Šetka, dodajući da će teška srca i sa suzama, završiti posao koji je Emili započela i postaviti taj rad u holu škole, da sjeća buduće generacije na jednu divnu učenicu.

U Razredu nam kazuju da je Emili, a sa njom i Nina, bila veliki ljubimac životinja. Imale su hrčka, a Emili je aktivno učestvovala u radu udruženja «Šapa». U školi nam kažu da je za utorak planiran svojevrstan Dan žalosti, te da će biti izložene fotografije djevojčica, kao i njihovi školski radovi.

Motiv i povod za čin, kakav ovaj grad ne pamti desetljećima, još nije poznat. Otvoreno je pitanje hoće li ga sada, nakon smrti Emila, Emili i Nine, njih troje odnijeti u grob, a da javnost nikada ne sazna šta se dogodilo da njihov otac podigne ruku i na spavanju ubije dvije prekrasne djevojčice.

Sinoć su Zeničani odali počast paljenjem svijeća za Emili i Ninu. Video pogledajte ovdje. 

Za danas u 16 sati zakazana je zajednička sahrana i ukop dvije stradale djevojčice, na gradskom groblju Prašnice u Zenici. Četrdeset pet minuta prije toga školski drugovi i drugarice okupiće se ispred njihove škole, Katoličkog školskog centra «Sveti Pavao», odakle je osiguran i prijevoz ka groblju.

 

Zenicablog/Informer.ba