BiH Izdvojeno Video Vijesti

Komemoracija u znak sjećanja na stradanje civilnih žrtava rata u Tuzli

Povodom obilježavanja 16 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji, najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Tuzle, u organizaciji Općine Tuzla, danas je na Kapiji održana komemoracija u znak sjećanja na tragediju i stradanje svih civilnih žrtava rata u Tuzli.

Komemoraciji je uz članove porodica stradalih, prisustvovao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, uglednici iz javnog i političkog života Tuzle i Tuzlanskog kantona, predstavnici nevladinog sektora, kao i brojni Tuzlaci koji su polaganjem cvijeća i vijenaca na Kapiji odali počast nastradaloj tuzlanskoj mladosti.

˝Na laži da masakr nije počinjen ne treba se osvrtati. Ovo je mjesto strahovitog i namjernog zločina, jer oni koji su ispalili takvu vrstu granate znali su šta žele s njom da postignu i nažalost postigli su. Sedamdeset jedno mlado biće u Tuzli je ubijeno. Mi koji smo takve stvari proživljavali u Sarajevu, vrlo dobro znamo kako su se Tuzlaci tada osjećali. Imamo dug prema mladosti Tuzle i BiH da im osiguramo jednu budućnost u kojoj se nikad nikom ovakve stvari neće ponovit, a to znači da im moramo stvoriti snažnu državu, snažno uvezanu u regionu i Europi, državu koja će onemogućiti ovakve stvari, a omogućiti bolji život i sigurniju budućnost˝, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i dodao: ˝BiH mora pronaći osmoricu odgovornih koji su još u bijegu i pokazati im pravdu. Dok smo mi živi, dok su oni živi, nek se ne nadaju ničem drugom nego kazni˝.

˝Presuda Đukiću je pravosnažna, on je dobio samo 25 godina zatvora za ovako strašan zločin. Očekujemo najstrožije i najpravednije kažnjavanje dva najveća ratna zločinca Karadžića i Mladića. Također očekujemo rigorozno kažnjavanje zločinca Šešelja i jako je važno da Međunarodni sud u Hagu i naš državni Sud, kazne počinioce zločina kako se zločini ne bi ponovili. Veći broj ljudi mora odgovarati za sve zločine počinjene u BiH˝, kazao je Općinski načelnik Jasmin Imamović.

Podsjećamo, u Tuzli je 25. maja 1995. godine granatom ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske sa Ozrena u 20:55 sati, ubijen sedamdesetjedan građanin i građanka, a ranjeno njih stodvadesetčetiri. Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine. Novak Đukić, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, u junu 2009. pred prvostepenim sudom osuđen je na 25 godina dugotrajnog zatvora jer je 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle, piše tip.

 

 

Informer.ba