Region Udarno Video Vijesti

VIDEO: Madeleine Albright uzviknula “Odvratni Srbi, napolje”

Na internetu se pojavio novi snimak incidenta sa prošlonedjeljne promocije knjige bivše američke državne sekretarke Madeleine Albright u Pragu na kojem se jasno čuje kako ona viče “Odvratni Srbi, napolje”.

Snimak je načinjen u knjižari “Luksor” prilikom potpisivanja knjige “Praška zima: Lična priča o ratu i sjećanju”, u kojoj je Albrihgtova opisala svoje djetinjstvo u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Udruženje “Prijatelji Srba sa Kosova” iz Češke organizovalo je protest, tako što su u knjižaru donijeli plakate na kojima na češkom piše “Oteto Kosovo”, a ispod je slika na kojoj se vidi kako se Albrightova  ljubi sa Hašimom Tačijem, fotografije NATO bombardovanja i albanskih zločina na Kosovu.

U protestu je učestvovao i režiser Vaclav Dvoržak koji je prvi prišao Albrightovoj i pružio joj na potpis plakat svog filma “Oteto Kosovo”, prikazanog na češkoj televiziji.

Na prvom, ranije objavljenom snimku na internetu, prikazana je iznervirana Albright koja je vikala “napolje”, kao i obezbjeđenja koje pokušava da izgura demonstrante iz knjižare.

Na najnovije objavljenom snimku jasno se čuje kako demonstranti Albrightovu nazivaju “krvavom babom”, a ona ih tjera da bi na kraju viknula “Odvratni Srbi, napolje”.

Dvoržak je nakon ovog incidenta na blogu napisao kako je želio da, pored zločina nad Srbima tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, posljednjim od pet plakata koje je donio na potpis da upozori na poslovne aktivnosti Medeleine Albright u privatizaciji na Kosovu.

“Popustili su mi nervi, izvinjavam se, nisam diplomata i častio sam bivšeg državnog sekretara u vladi SAD riječima koje sam mnogo puta čuo u Srbiji, Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori – ‘balkanski kasapine'”, napisao je Dvoržak u blogu na sajtu “EUserver”, prenose Nezavisne

Informer.ba