Region Udarno Vijesti

VIDEO/ Nemiri u bugarskom selu, 127 uhapšenih

Više od 120 osoba je privedeno u selu Katunica, pretežno naseljenom Romima, na jugu Bugarske poslije napada na porodicu glavnog lokalnog kriminalca, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Više od 120 ljudi uhvaćeno je u jednom od najvećih građanskih nemira u Bugarskoj u posljednje vrijeme koji je izbio nakon što je jedan mladić zgažen u selu na jugu zemlje.
Policija i specijalci patroliraju selom Katunica u kojem je zapaljeno nekoliko kuća i automobila lokalnih Roma.

Nasilje u Katunici, jugoistočno od drugog po veličini bugarskog grada Plovdiva, izbilo je u petak uveče kada je na 19-godišnjeg dječaka naletio minibus koji je vozio muškarac povezan s lokalnim samoproglašenim ‘romskim carem’ Kirilom Raskovim.

Više od 500 ljutitih mještana okupilo se pred jednom od njegovih kuća i zatražilo da se zajedno sa porodicom izbaci iz sela u kojem živi 2.300 ljudi.

Jedan šesnaestogodišnjak je kolabirao tokom protesta i kasnije umro u bolnici od zastoja srca. Roditelji su rekli da je nedavno operisao srce.

Raskov (69), poznat kao car Kiro, nekoliko je puta osuđivan u komunističkoj Bugarskoj zbog krijumčarenja deviza i zlata. Godine 1988. osnovao je političku stranku kojoj je cilj bio da uključi Rome u politički i društveni život zemlje, prenosi Smedia.

”Ovo je kriminalno djelo i takvim ga moramo doživljavati’‘, rekao je novinarima bugarski premijer Bojko Borisov.

Premijer Bojko Borisov rekao je danas da nije zadovoljan akcijom policije, jer je “ispustila situaciju iz ruku”.

Za razliku od premijera, vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov je izjavio da je akcija policije bila “brza i blagovremena”.

U međuvremenu, hiljadu bugarskih bajkera pridružilo se protestu u Katunici.

 

Informer.ba