Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

VIDEO: Organizuju borbe mališana u kavezima

Snimci osmogodišnjih dječaka koji se rukama i nogama, bez ikakve zaštite, tuku u ringu ograđenim kavezom u engleskom Prestonu šokirala je britansku javnost.

Na snimcima se vide dječaci kako svog protivnika u ringu pokušavaju da sruše na pod dok njihovi očevi oko ograđene “arene” sve posmatraju.

Za razliku od svojih odraslih kolega, dječacima nije dozvoljeno udaranje rukama, nogama, koljenom i laktovima, ali se ta pravila rijetko poštuju.

Video-zapis je odmah nakon što je “procurio” na internet naišao na oštre osude – kako socijalnih službi tako i britanskog Udruženja ljekara, piše “Daily Mail”.

Na snimcima se vidi 9-godišnji Kian MacKinson, koji se u kavezu bori posljednjih devet mjeseci, kako pobjeđuje 8-godišnjeg dječaka, čiji otac nije želio da otkrije ni dječakov ni svoj identitet.

Nakon završetka jedne od 10-minutnih rundi, poraženi 8-godišnjak u suzama čeka doktora da provjeri može li nastaviti borbu.

Funkcioneri socijalne službe i Udruženja ljekara oštro reaguju na ove borbe djece i upozoravaju da to može dovesti do teških povreda mozga dječaka ili čak smrti i pozivaju da se ovakva poremećena aktivnost zabrani.

“To je sramotno. Ne mogu vjerovati da roditelji dopuštaju da im se djeca bave tom varvarskom aktivnošću” – rekla je Rosie Carter iz Humanitarnog udruženja “Bezbjedno dijete”.

 

Portparol britanskog Udruženja ljekara izjavio da se boks-mečevi u kavezu često brane na osnovu tvrdnje da “kroz njih dijete nauči da kontroliše svoju agresivnost pomoću discipline”.

Međutim, Udruženje smatra da postoje brojni drugi sportovi koji djecu uče disciplini, ali ne uzrokuju povrede mozga.

Snimci su nastali u jednom klubu u Prestonu, a borbe je organizovao profesionalni 28-godišnji borac u kavezu Steven Nightingale.

“Borci koji počnu rano sa ovim sportom kasnije postanu vrlo uspješni” – rekao je on i dodao da borbe “postaju sve popularnije među djecom”.

Roditelji “malih boraca” brane se izjavama da u kavezu ni jedan od njih nije u opasnosti i tvrde da je taj “sport” – vrlo siguran.

“Da se ne bori u kavezu vjerovatno bi kamenjem gađao autobuse. Ovako se uči poštovanju i disciplini” – tvrdi jedan od roditelja.

Srna/Informer.ba