Svijet Techno Udarno Vijesti

VIDEO: Rusi otkrili novu, nepobjedivu raketu!

Raketne vojne jedinice za strateške namjene Rusije prikazale su novinarima u regiji Ivanovska najnoviji pokretni raketni sistem ‘jars’, kojem se ne može suprotstaviti niti jedan proturaketni sistem na svijetu, a ima domet od 11.000 kilometara.

‘Jars’, koji je poznat i kao RS-24 te SS-X-29, zamijenit će legendarni ‘topol-M’ sistem. Nova ruska transkontinentalna balistička raketa u stanju je pogoditi nekoliko ciljeva na udaljenosti od 11.000 kilometara.

Najnovija raketa u rusku vojsku je stigla prije nekoliko mjeseci, ali su zasad su je mogli vidjeti samo naučnici i vojni dužnosnici. Prije ulaska u vojnu upotrebu, ta je raketa prošla tri uspješna testiranja, a zadnje je bilo 2008. godine.

Razvoj i uporaba te rakete vjerojatno će biti dovedena u pitanje zbog sporazuma ‘Novi START’, kojeg su potpisale SAD i Rusija. No, s druge strane, NATO i SAD grade raketni štit na područjima od ruskog interesa (zemlje bivšeg varšavskog pakta i istočne Europe) pa je ova raketa, što se Rusije tiče, vjerojatno logično rješenje, piše Dnevnik.hr

 

Informer.ba