Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Russia Times nakon presude Perišiću: “Haški sud je ‘kengurski’, unaprijed se zna ko je kriv”

Presuda je bila povod da Russia Times u goste pozove izvijesnog Marka Gašića, koji je predstavljen kao politički ekspert za Balkan

Ruska news TV stanica na engleskom jeziku Russia Times objavila je sraman izvještaj i komentar nakon izricanja kazne ratnom zločincu Momčilu Perišiću, kojega je Haški sud osudio na 27 godina zatvora. Podsjećamo, Perišić je osuđen za pomoć i podržavanje opsade i terora civila u Sarajevu te genocida u Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju počinjenih zbog raketiranja Zagreba.

Ova presuda bila je povod da Russia Times u goste pozove izvijesnog Marka Gašića, koji je predstavljen kao politički ekspert za Balkan.

Prije nego što je Gašić počeo “prosipati” svoju propagandu, genocid u Srebrenici u prilogu je označen kao “masakr” što je bio samo mali uvod u laži i obmane koje će uskoro izaći iz usta Gašića.

Gašić počinje s tim da kaže da je Perišić osuđen “zato što je prešao granice koje su uspostavljene diktatom zapadnih vlada, posebno  Njemačke i SAD-a“. On pojašnjava da je sve to učinjeno na štetu najmnogobrojnijeg naroda u Jugoslaviji, Srba, pa Gašić tumači da je Perišić optužen za “pomaganje svom narodu koji je bio podijeljen vještačkim i nelegalnim granicama i da nije bilo te njegove pomoći taj narod bi bio ostavljen da umre”.

Ovaj nazovi ekspert, inače je predstavnik “Britansko-srpske alijanse za Mir“, organizacije koja nema čak ni validnu web prezentaciju.

Dakle, takav ekspert ne negira učešće Perišića u ratu, ali glupo i providno “zaboravlja” da su Slovenija, Hrvatska i BiH legalno i legitimno izborile svoju nezavisnost i da su kao takve postale priznate članice UN-a.

Slijedi tendenciozno pitanje novinara zašto je toliko mnogo Srba optuženo u Hagu i odakle tolika neravnoteža kada je u pitanju nacionalnost haških optuženika.

Na to pitanje slijedi još jedna Gašićeva tendenciozna konstatacija: “Znamo da je scenario o tome koja je strana kriva već napisan. Tribunal je ‘kengurski sud’, koji nije sud, jer bi tako uvrijedili kengure.

Onda Gašić već počinje potpuno gubiti kompas počinjući priču o islamističkim snaga u Tuzli. Potom lamentira nad psihološkom represijom nametnutom srpskom narodu, od strane svjetskih sila.

Ovo inače nije prvi nastup Gašića na Russia Timesu. Komentare je davao i kada je Ejup Ganić oslobođen srbijanskih optužbi u Londonu.

Čini se da nakon propagandnih filmova u Norveškoj i Švedskoj, pipci laži i distorzije historije idu od Londona do Rusije, jer Gašić se, naime, javlja iz Londona.

Svakome ko je iole upućen u stvarna dešavanja na prostoru bivše SFRJ, Gašić je jedna besprizorna individua, ali za neupućene može biti ono za šta ga drže na RT-u, “ekspert“. Stoga je sramna tendencioznost ove medijske kuće i “istina” koju žele prikazati.

 

Avaz/Informer.ba