Izdvojeno Politika Video Vijesti

VIDEO/ Sastanak završen, propala posljednja prilika da bh. lideri postignu dogovor oko državne vlasti!

Sastanak u motelu ‘Jelena’ u Brčkom, nakon četiri sata teškog pregovaranja, okončan je bez dogovora oko uspostave državne vlasti, čime je Bosna i Hercegovina zagazila još dublje u zakonodavnu i držatvornu krizu.

Iako su svi nagovještavali da sastanak u Brčkom, po svaku cijenu,  mora donijeti dogovor stranačke šestorke, to se nije dogodilo, čime BiH nakon nepunih godinu dana i dalje ostaje bez Vijeća ministara i zapada u veliku državotvornu krizu. Pregovori po ovom pitanju bili su toliko užareni, da se dalje od ove tačke nije ni stiglo, a najveće tenzije izbile su na relaciji SDA i SDP sa jedne strane i dva HDZ-a sa druge.

Iako su srpski predstavnici parlamentarno odustali od čak četiri ministarske fotelje, Bošnjaci i Hrvati sukobili su se oko predsjedavajućeg Vijeća ministara, tako da su svi ostali pregovori pali u vodu. Hrvatski predstavnici nisu htjeli odstupiti od svojih prethodnih zahtjeva, a bošnjački od interesa svojih koalicionih partnera.

U takvoj situaciji prijedlog predsjednika SDS-a Mladena Bosića za rješenje oko uspostave državne vlasti, koji predstavlja inovaciju u pregovorima ovdašnjih lidera, nije ni stigao na dnevni red, odnosno uopće nije uzet u razmatranje.

Domaćin današnjeg, trećeg po redu sastanka i lider SDS Mladen Bosić rekao je da su predstavnici stranaka iz Republike Srpske danas otišli dva koraka dalje i bili spremni da odustanu od početnih principa, ali da ti ustupci nisu bili dovoljni za formiranje Vijeća ministara, te da BiH tone sve dublje u politčku i svaku drug u krizu.

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da je srpska strana danas bila spremna za neke varijacije, te da je bilo ponuda koje, naravno, više ne važe.

“Očigledno je da je porblem konceptualna razlika u shvatanju BiH, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Čvrsto stojimo na konceptu očuvanja dejtonske BiH i konstitutivnih naroda” , kaže Dodik.

U video-prilogu poslušajte šta su stranački prvaci obećavali neposredno prije sjedanja za pregovarački sto.

 

Depo/Srna/Informer.ba