Region Udarno Vijesti

VIDEO/ Sukobi na Kosovu bi mogli eskalirati tokom noći

Srpski ministar za Kosovo Goran Bogdanović rekao je da KFOR snosi odgovornost za sukob sa Srbima u selu Jagnjenica te dodao da je situacija na Kosovu neizvjesna i napeta i da postoji opasnost da se pogorša tokom noći, pošto KFOR planira da ukloni i barikadu u mjestu Rudare.

Bogdanović je rekao, na sjednici Odbora za Kosovo Skupštine Srbije, da se državni vrh plaši eskalacije sukoba i da postoji mogućnost da tokom noći KFOR ukloni i barikadu na Rudaru te pozvao Srbe da ne nasjedaju na provokacije i da ne učestvuju u sukobima i da ih ne izazivaju.

On je rekao da situacija u pokrajini ima tendenciju pogoršanja tokom noći i da su predsjednik Srbije i premijer u stalnoj komunikaciji sa najvišim državnim organima i da pokušavaju da nastali problem riješe mirnim putem.

Pojašnjavajući kako je došlo do sukoba u selu Jagnjenica, on je rekao da su vojnici KFOR-a oklopnim transporterima jutros uklonili barikadu u Jagnjenici, nakon čega su se Srbi okupili u većem broju kod te barikade.

Nakon toga, KFOR je megafonom upozorio okupljene Srbe da se sklone, ali pošto oni nisu poslušali, onda je KFOR primijenio silu, koristeći suzavac, šok bombe i gumene metke.

On nije želi da licitira koliko je ljudi tačno povrijeđeno, ali je dodao da devet ranjenih Srba smješteno u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, i da su tokom dana kružile informacije da je povrijeđeno sto ljudi, ali to su neprovjerene informacije.

Bogdanović je podsjetio da su predsjednici srpskih opština sa sjevera Kosova imali sastanak i rekli da ne mogu da garantuju vojnicima KFOR-a sigurnost.

Odboru će se obratiti i šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović, koji bi trebalo da podnese izvještaj sa posljednje runde pregovra Beograda i Prištine u Briselu, kao i da kaže da li će nova runda pregovora, planirana za 30. novembar, biti održana.

Sjednica Odbora, koja je prethodno bila zakazana za 14.00 sati, počela je nešto poslije 17. 30, pošto su Stefanović i Bogdanović bili na konsultacijama kod predsjednika i premijera Srbije.

Srna/Informer.ba