Izdvojeno Svijet Vijesti

VIDEO/ Tijelo Kim Jong Ila izloženo u staklenom sanduku

Tijelo dugogodišnjeg lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Ila izloženo je danas u staklenom sanduku, dok se ožalošćeni okupljaju na trgovima da mu odaju poštu.

Državna televizija prikazala je snimke preminulog vođe u sanduku okruženom vijencima, čije je tijelo prekriveno crvenom prostirkom, a glava mu je na bijelom jastuku.

U zemlji u kojoj je proglašen 11-dnevni period žalosti zastave su spuštene na pola koplja u vojnim bazama, školama, fabrikama, firmama, farmama i javnim zgradama.

Ulice Pjongjanga su tihe, ali se veliki broj ljudi plačući okuplja na trgovima i ulicama odajući poštu Kimu.

Tijelo Kim Jong Ila izloženo je memorijalnoj palati Kumsusan, mauzoleju gdje je balzamovano tijelo njegovog oca osnivača nacije Kim Il Sunga izloženo u staklenom sarkofagu od njegove smrti 1994. godine.

Državna sahrana obaviće se 28. decembra.
Kim Jong Un, trećin sin umrlog predsjednika i njegov nasljednik, obišao je sanduk zajedno sa visokim vojnim i zvaničnicima Radničke partije, gdje su održali “svečanu ceremoniju“.

Prema državnoj televiziji, Kim je umro od srčanog udara uzrokovanim prekomjernim radom i stresom u 69. godini.

U međuvremenu, Kina je saopštila da je njen ministar vanjskih poslova razgovarao sa južnokorejskim kolegom i američkim državnim sekretarom Hillary Clinton nakon smrti Kim Jong Ila.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Liu Veimin rekao je da su oni istakli značaj stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Liu je dodao da on nema informaciju da li će Kimov sin i nasljednik Kim Jong Un biti dobrodošao da posjeti Kinu, ali je rekao da su Kina i Sjeverna Koreja uvijek održavale posjete na visokom nivou.

Pozdravljamo lidera Sjeverne Koreje da posjeti Kinu u vrijeme koje odgovara objema stranama“, rekao je on.

Srna/Informer.ba