Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Učitelj, njegovo dvoje djece i učenica ubijeni u pucnjavi

U pucnjavi ispred jevrejske škole u francuskom Tuluzu poginulo je četvoro ljudi, troje djece i jedan učitelj, javlja Le Monde.

U ponedjeljak ujutro u vrijeme kada su roditelji dovodili djecu na nastavu nepoznati je muškarac s kacigom na glavi došao do škole ‘Ozar Hatora’ na crnom skuteru i počeo pucati prema grupi od 4-5 ljudi. Nakon pucnjave napadač je pobjegao, rekla je policija.

Ubijen je vjeroučitelj star 30 godina, njegovo dvoje djece od šest i tri godine, te djevojčica stara deset godina koja je navodno direktorova kći.

U pucnjavi je teško povrijeđen mladić (17).

Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Geon prekinuo je posjetu sjeveroistočnoj Francuskoj i uputio se u Tuluz, kao i predsjednik Nicolas Sarkozy.

”Ovo je nevjerovatna tragedija’‘ – komentarisao je Sarkozi.

Nakon pucnjave pojačane su mjere sigurnosti u svim jevrejskim školama u zemlji.

Policija misli da bi ubica mogao biti jedan od napadača koji su prošlog nedjelje ubili tri vojnika u Montobanu i Tuluzu. U oba napada, naime, korišćen je isti kalibar oružja, a i napadač je nosio identičnu kacigu na glavi.

”Ovo je srednjovjekovni gradić uskih ulica pa je vozaču skutera lako pobjeći policiji” – objasnio je izvjestilac Kris Bokman za France24.

Bokman, koji je upoznat s područjem i napadima koji su se u njemu odvili u posljednjih nedjelju dana, smatra da je riječ o rasistički motivisanim napadima i ubistvima jer su svi vojnici koji su prošlog nedjelje napadnuti bili pripadnici etničkih manjina porijeklom sa sjevera afričkog kontinenta i Kariba.

”Onaj ko je izabrao ovu školu učinio je to s namjerom da ubije jevreje. Ovo je zločin iz mržnje. Navikli smo na manje napade, ali tragedija ovakvih razmjera nije se dogodila u posljednjih desetak godina’‘ – izjavio je Žil Taieb, potpredsjednik CRIF-a, francuskog jevrejskog udruženja, za The Jerusalem Post.

Portparol izraelskog ministra vanjskih poslova Jigal Palmor za CNN je kazao kako vjeruju da će francuske vlasti rasvjetliti slučaj i odgovorne privesti pravdi, prenosi 24sata.hr.

 

Informer.ba