Svijet Udarno Vijesti

VIDEO: Umjesto s atraktivnom ženom, na Facebooku dogovorio sastanak s kriminalcima

Najveća društvena mreža na svijetu s više od 700 miliona korisnika, osim za prijateljstvo, druženje i upoznavanje novih ljubavi idealno je mjesto i za – prevare.

S obzirom da korisnici na Facebooku najčešće koriste svoje prave podatke, puno je veći stepen povjerenja nego na nekim drugim društvenim mrežama, stranicama za upoznavanje ljudi ili pogotovo na chatovima.

No, bez obzira na to, nikad ne možemo biti sigurni tko se zaista nalazi iza nekog imena, slike i drugih ličnih informacija koje možemo pronaći na ovoj društvenoj mreži – osim ako tu osobu ne poznajemo i u stvarnom životu.

Da s druge strane ekrana može biti neka potpuno druga osoba u odnosu na onu koja se predstavlja na Facebooku na najteži je način saznao voditelj jednog supermarketa u Belgiji. On je u februaru dobio poziv za prijateljstvo od mlade Belgijanke Katrien Van Loo – barem je tako pisalo u njenom profilu te su se s vremenom toliko zbližili da su se nakon pet mjeseci odlučili upoznati.

Ona ga je jednu večer pozvala u svoj stan gdje su ga, umjesto ljepotice željne ‘druženja’ , dočekala dva muškarca koji su ga svezali i stavili mu povez na oči.

Kako su s vremenom saznali sve informacije o njemu putem Facebooka poput adrese gdje živi i radi, bez problema su isplanirali cijelu akciju vezanu uz njegovu otmicu – dok ga je jedan držao zavezanog u stanu, drugi je otišao do njegovog stana gdje je uzeo ključeve od trgovine i dao ih trećoj osobi.

Ta treća osoba zatim je otišla do trgovine u kojoj je oteti muškarac radio i ukrao nepoznati iznos novca. Iako su nadzorne kamere zabilježile lica osobe koja je ušla u stan otetog muškarca te osobe koja je ukrala novac iz trgovine, oni još nisu uhapšeni te njihov identitet još nije poznat.

S obzirom da su kriminalci pažljivo proučavali žrtvu i napravili jako realan lažni profil te da je njihovo dopisivanje prije nego su se ‘upoznali’ trajalo čak pet mjeseci, Belgijanac nije imao razloga posumnjati da se iza imena ženske osobe kriju kriminalci kojima je bio jedini cilj dokopati se ključeva njegove trgovine i opljačkati je.

Ovo je samo jedan od slučajeva koji pokazuje koliko upoznavanje preko interneta i Facebooka može biti opasno i koliko je lako prevariti osobe u virtualnom svijetu.

U Sophosu, koji je i objavio ovu priču i u čijem videu možete vidjeti snimke kriminalaca snimljene nadzornim kamerama, podsjećaju da je najbolje upoznavanje ipak ono u živo, kada tačno možete znati s kim pričate i kako ta osoba izgleda, a ne da potrošite pet mjeseci na virtualno koketiranje koje na kraju završi otmicom i pljačkom.

 

Dnevnik.hr/Informer.ba