Foto Region Udarno Video Vijesti

VIDEO/FOTO: Neredi u Mariboru: “Grad vode mafijaši, a nas deru čim krivo parkiramo”

Čašu nezadovoljstva prelile su nove prometne kamere: zbog njih je u mjesec dana kažnjeno 50.000 vozača

Ponavljam upozorenje: mirno se raziđite ili ćemo morati upotrijebiti silu, razlama se središtem Maribora iz moćnog megafona policijskog helikoptera, ali u kakofoniji uzvika desetak hiljada demonstranata, laveža policijskih pasa, helikopterskih elisa i povremenog topovskog udara rijetko tko može čuti letećeg policajca.

Snažni reflektor iz visine probija mrak, šara malo po prosvjednicima – uglavnom nabrijana mladež, na glavi kapuljača, na licu marama, a malo po kordonu specijalaca – “kornjače” odmilja, štit u jednoj ruci, odgojna palica u drugoj, sve cupkaju naprijed pa natrag u iščekivanju naredbe da se pokrenu.
Prosvjedi i u Ljubljani: Gomila izvikuje parole protiv Janše i ministra unutarnjih poslova Vinka Gorenaka

“Šti-ti-te lo-po-ve, šti-ti-te lo-po-ve”, uzvikuju građani Maribora policajcima, časteći ih sporadičnim zafitiljenim jajetom, ali plavci raspoređeni pred Gradskim poglavarstvom ne trzaju. “Lopovi” iz prosvjedničkih mantri su, ukratko, svi iz gradske uprave, ali poglavito jedan čovjek: gradonačenik Franc Kangler.

Optužuju ga za klijentelizam, nepotizam, korupciju, ništa posebno egzotično za gradonačelnika iz ovog dijela svijeta, ali Mariborčanima je, čini se, dozlogrdilo. Ovo je već četvrti prosvjed u posljednjih mjesec dana, i to daleko najmasovniji. Počelo je prije tri sedmice sa 50-ak ljudi i svijećama, nastavilo se sedmicu  poslije sa 500-tinjak prosvjednika i jajima po zgradi Općine, da bi ih se prošli tjedan okupilo hiljadu.

Ovaj ponedjeljak na mariborski Trg slobode došlo ih je više od deset hiljada, a gotovo svi u rukama drže isti transparent: Kanglerova slika s jednom otprije poznatom porukom, ali prilagođenom na slovenski: GOTOF JE! Facebook grupa za njegovu smjenu već broji više od 22 hiljade članova.

Evo, čak ste i vi strpali tog vašeg Sanadera u zatvor, a mi? Ništa!”, provjetrava bijes sredovječni prosvjednik. “Cijela uprava je mafijaška, korumpirana do kostiju, kradu milijune i nikome ništa. Ali, neka se obični čovjek proba pogrešno parkirati, odmah će skočiti na tebe.

Ne spominje prometne probleme iz vedra neba: iskra koja je rasplamsala ovaj pokret bili su upravo prometni radari koje je Kangler 16. oktobra dao postaviti na odabrana mariborska raskrižja. Netom su pušteni u pogon, počeli su slikati kao Japanac na godišnjem. U prvih 14 sati uhvatili su 1300 prekršitelja, a već u prvih nekoliko dana “palo” ih je čak 16 hiljadaa. Do kraja oktobra  zbog prevelike brzine ili prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu uhvaćeno je točno 27.412 vozača, a nakon toga se brojka stabilizirala na oko 700 do 800 slučajeva dnevno.

Sukladno toj računici, dosad je na mariborskim cestama uhvaćeno oko 48 hiljada prekršitelja, a budući da se kazne kreću od 40 do 1200 eura, u nepunih mjesec i pol u proračun Grada Maribora slilo se, barem na papiru, najmanje dva milijuna eura.

Ono što posebno izjeda Mariborčane jest da Grad ima obvezu isti tren 92 posto tog novca uplatiti privatnoj kompaniji Iskra Sistemi koja je ugradila i održava radare i na njih ima koncesiju.

Cijeli je posao sada pod istragom Komisije za sprečavanje korupcije, a prošle se sedmice oglasilo i Ministarstvo financija, koje je utvrdilo brojne nepravilnosti, prije svega u koncesijskom natječaju.

Suočeni s pritiskom javnosti, gradski oci nedavno su odlučili ublažiti disciplinske mjere i amnestirati sve prekršitelje iz oktobra, osim onih najtežih slučajeva.

Naime, 85 posto prekoračilo je brzinu za manje od deset kilometara na sat i takvima je oprošteno. Kazne za oktobar dobilo je onih 96 vozača koji su vozili 30 kilometara više od ograničenja te “sedam samuraja” koji su brzinu prekoračili za više od 50 kilometara na sat.

Oni, uz to, moraju ići i na prekršajni sud. Ni to, međutim, nije pomoglo da se ublaži bijes vozača koji su našli svoj način borbe protiv radara: vatrom. Od 30 uređaja, dosad su ih zapalili deset, a nema naznaka da bi od toga mogli odustati.

Vatra je, izgleda, omiljeni oblik prosvjeda u Mariboru jer su demonstranti nakon nekog vremena počeli paliti transparente i lutku koja je predstavljala Kanglera. Jedan od njih, čiča sa zizitopovskom bradom, maše gorućim transparentom i viče: “France je magarac, nabijem ga na…” – pa jasno vam je, otprilike, na što. Oko 20 sati policiji stiže naredba: iz Parka generala Maistra, točno pred Poglavarstvom, moraju otjerati prosvjednike natrag na Trg slobode odakle je sve krenulo.

Metodično i strpljivo, osvajajući prostor više nagovještajem sile nego silom samom (iako im ni to nije bilo strano, bez brige), odgurali su demonstrante na 500-tinjak metara od zgrade mariborske uprave. Uvijek isto: prosvjednici se nabriju, krenu u juriš prema kordonu, ali kada dođu na nekoliko metara od štitova, kaciga i palica, prikoče pa poskakuju u mjestu, isuču srednji prst i psuju.

Ne znaju ni sami što bi sa sobom, sramota ih je vratiti se natrag tako pokunjeno, ali im se sviđa imati bubrege, pa tako minutu-dvije ostaju u nekom demonstrantskom limbu. Čim se počnu povlačiti, specijalci zgrabe priliku i pomaknu svoju liniju još 50 ili 100 metara naprijed.

Ako se negdje nađe pokoja upornija grupica, odjednom iz pozadine zagalopira odred na konjima i odmah vidiš da s njima nema zafrkancije. Beštija ne koči dok joj vozač ne naredi, a ovaj još ima neku palicu duljine bilijarskog štapa, pa mu se ti probaj ne maknuti s puta… Odjednom, iz vedra neba, cijeli novinarski korpus počinje instinktivno pljuckati i kašljucati, grlo grebe, nos curi, oči kao da iskaču iz duplji – suzavac.

Pred njim su se povukli i oni najglasniji i najuporniji. Bilanca mariborskog prosvjeda je pet ozlijeđenih policajaca (od kojih su dva zadržana u bolnici preko noći) te nepoznat broj demonstranata, a desetak je prosvjednika privedeno. Planovi za novi prosvjedni skup već su, navodno, u tijeku.

Zbog korupcijskih afera bio u pritvoru i izbačen iz stranke, ali ne da se iz ureda

Neki ga nazivaju “šerifom”, drugi preferiraju nadimak “milicajac”, no mariborski gradonačelnik Franc Kangler (47) i sam je posljednjih godina bio na meti policije – zbog sumnji na mito i korupciju nedavno je izbačen iz Slovenske pučke stranke.

Karijeru je počeo kao policajac, a potom je završio studij prava i postao kriminalist. Na političkoj se ljestvici penjao brzo: 1995. izabran je za tajnika općine Duplek, a već 1996. – i ponovno 2000. i 2004. – za zastupnika u Državnom zboru. Od 2006. je gradonačelnik Maribora gdje su došljaka iz obližnjeg Dupleka, mjesta s oko 5000 stanovnika, dobro primili. Nešto manje oduševljeni bili su time što je Kangler uskoro po visokim položajima u gradu i gradskim poduzećima počeo postavljati prijatelje i rođake iz rodnog sela.

Kangler je od svoga prethodnika Borisa Soviča naslijedio omiljeni projekt: organizaciju Zimske univerzijade 2013. u Mariboru, koja bi podrazumijevala i gradnju hotela, cesta i apartmana za 200 milijuna eura. Mediji su pisali da je Univerzijada bila sjajna krinka za sumnjive prenamjene zemljišta. Zbog nekih od njih Kangler je u maju prošle godine priveden na policiju s još sedam osoba u sklopu istrage o sumnjivim građevinskim dozvolama i prodaji zemljišta. Šteta se procjenjivala na više od pet milijuna eura. Nekoliko mjeseci poslije pokrenuta je istraga i o optužbama da je primio mito od tvrtke koja je dobila gradski natječaj za bežični internet te da je suradnju s njom naredio i gradskim poduzećima. Među protupravnim koristima koje je za sebe isposlovao bila je i bežična kamera koju je postavio u kućicu za ptice u vikendici.

Komisija za sprečavanje korupcije ovaj je mjesec potvrdila da je Kangler sustavno zloupotrebljavao svoju javnu funkciju pa je, primjerice, mariborskoj farmaceutskoj kompaniji Faramdent, u vlasništvu mariborske općine, položajima nagrađivao lojalne kadrove i dogovarao ugovore od kojih su korist opet imali njegovi ljudi. To ga je izvješće stajalo članstva u stranci, no konačni pad uslijedio je zbog radara koje je postavio na semafore, zbog čega je Mariborčanima prekipjelo pa su mu poručili: “Gotof si!” (TEKST: N. Šajn)

Jutarnji/Informer.ba

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/L4xJrYx912k” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>