BiH Top Vijesti

Vijećnica u bojama Slovačke Republike

Povodom obilježavanja 30 godina nezavisnosti Republike Slovačke, sarajevska Vijećnica sinoć je bila osvijetljena bojama zastave te države.

Slovačka Republika je prvog dana 2023. godine proslavila 30. godišnjicu svog osnivanja kao nezavisne države. Na inicijativu Ambasade Slovačke Republike u Sarajevu, povodom obilježavanja tog iznimno važnog datuma slovačke istorije, Vijećnica  je bila osvijetljena bojama slovačke zastave i nazivom „30 godina s vama – Slovačka Republika“.

To je prvi put da je državni simbol Slovačke zasjao na nekoj od građevina u Bosni i Hercegovini, u čast ove godišnjice ali i u čast otvorenih i prijateljskih odnosa između Slovačke i BiH.

Tom događaju su prisustvovali ambasador Slovačke Republike u Sarajevu Roman Hlobeň, tim Ambasade, pripadnici slovačkog kontingenta misije EUFOR Althea, kao i grupa Slovaka koji žive u Bosni i Hercegovini.

– Slovačka Republika slavi 30 godina svoje uspješne priče. S Bosnom i Hercegovinom imamo snažnu prijateljsku vezu, ali i evropsku budućnost – izjavio je ambasador Hlobeň.

Slovačka je 1. januara 2023. godine obilježila 30 godina od mirnog razdvajanja Češke i Slovačke Federativne Republike 1993. na dvije nezavisne države. Podjela Čehoslovačke je uslijedila nakon Baršunaste revolucije 1989. kojom je okončan komunistički režim i uvedena demokratija, i predstavlja jedinstveni primjer prijateljske podjele. Nakon toga, dvije bratske države su zadržale bliske trgovinske veze i intenzivnu političku saradnju. Jedan od primjera je zajedničko članstvo u Višegradskoj grupi, ali i u EU i NATO-u.

U proteklih 30 godina Slovačka je izrasla u razvijenu, modernu, demokratsku i državu dobrih ideja. Članica je EU i NATO saveza od 2004. U Schengen prostor je ušla 2007. godine, a euro je uvela dvije godina kasnije. Slovačka je trenutno najveći proizvođač automobila po glavi stanovnika na svijetu, saopćeno je iz Ambasade Slovačke Republike u Sarajevu.

 

Fena/Informer.ba