Intervju Vijesti

Jackovich: Slabosti Dejtona stvaraju današnje političke probleme

Prvi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Viktor Jakovič (Victor Jackovich) u srijedu stiže u Sarajevo da primi počasni doktorat sarajevskog Univerziteta.

Jakovič je danas stariji saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, američki predstavnik u privrednom savjetodavnom odboru Evropske unije i predsjednik vašingtonske komercijalne firme „Jackovich Internatinal“.

Izuzetan je poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, u kojoj je, kao američki ambasador boravio od 1992. do 1995. godine.

U intervjuu za RSE Jakovič je analizirao je posljednje saopštenje američkog državnog sekretara Hilari Klinton (Hillary Clinton) i britanskog ministra vanjskih poslova Viljema Hejga (William Hague) o Zapadnom Balkanu, u kojem se navodi da se situacija u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci pogoršala, te da je potreban odlučan odgovor međunarodne zajednice.

Jakovič kaže da očekuje pojačan angažman SAD u Bosni i Hercegovini:

Sad je baš momenat jer mi smo sad na pragu da uključimo cjelokupnu jugoistočnu Evropu u te evropske i evroatlantske tokove. Ali to ćemo uraditi jedino ako bude više napora sa naše strane, više koncentracije na tome. I ohrabren sam ne samo ovom izjavom gospođe Klinton, nego i drugim izjavama, recimo našeg, američkog ambasadora u Sarajevu. Ohrabren sa da kažu da mi smo tu, mi nigdje ne idemo. Naravno da imamo druge probleme svugdje po svijetu, kao što sam naveo, ali svejedno – važno nam je da završimo ono što je započeto u BiH i u cijelom području. To je dvojaki proces, odnosno sa naše strane više napora, i sa vaše strane, sa strane vaših političara puno više napora.”

Viktor Jakovič podsjeća da je sadašnji sistem u BiH kreiran od strane međunarodnih zvaničnika:

Mislim da oni koji su bili odgovorni za takav sistem nisu bili dobro i dovoljno upućeni u historiju BiH, u političku kulturu regije itd. Na brzinu su morali raditi jer je to bilo ratno stanje i, naravno, oni su htjeli da dovedu do kraja ratovanje i zbog toga postoji mnogo toga što je slabo u samom Sporazumu. A ja sve to navodim jer mislim da zbog toga nastaju teškoće danas u pronalaženju nekih rješenja u političkom sistemu. To nije jedini razlog, ali to naveliko utječe, po mom mišljenju, na sadašnju situaciju.”

Politika Sjedinjenih Država, objašnjava Jakovič, imala je tendenciju da se odnosi prema Balkanu kao da je učinjeno sve što je bilo moguće, a da su danas aktuelniji drugi problemi – Afganistan, Irak, Sjeverna Afrika i Bliski istok.

Istovremeno, kaže bivši američki ambasador u BiH, dok postoji sistem u kojem su međunarodni faktori toliko važni, kao što je to u Bosni i Hercegovini, domaći političari neće preuzimati odgovornost. Jakovič ističe da oni treba da gledaju u budućnost:

Vi ste sada suočeni sa raznim opcijama. Vi možete nekako i dalje da se snalazite u sadašnjem sistemu Dejtonskog sporazuma. Druga opcija bi bila da postepeno, korak po korak mijenjate i da promijeniti neke aspekte i neke elemente u tom sporazumu i na taj način da imate više državnih institucija, svedržavnih, i tih koje će dobro funkcionirati, naravno. Treća opcija jeste da počnete iznova, što mislim da nije logično, nije racionalno u ovom momentu – vjerojatno je ta druga opcija najvalidnija i najprikladnija, odnosno da uzmemo kao bazu, koliko god je defektivna možda u nekim smislima, i da nadogradimo na tome nešto što odgovara savremenim zahtjevima građana BiH.”

Bivši diplomata Viktor Jakovič iz Bosne i Hercegovine nosi najljepše uspomene, usprkos teškim ratnim vremenima tokom kojih je tamo boravio:

Ja sam inače jugoslovenskog porijekla, tako da sam došao u BiH kao čovjek koji već ima neke osjećaje prema BiH, prema straoj Jugoslaviji. I dobro sam bio primljen. Gdje god idem, ja sam identificiran nekako sa Bosnom i Hercegovinom, tako da sam doživljavao situaciju u BiH zaista i zbog svoga porijekla i zbog toga što sam proveo vrijeme tamo u tako kritičnom periodu, mislim da nosim, možda čudno zvuči, ali najljepše uspomene iz BiH baš zbog svega toga.”

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Jakovič nije pesimista. Vjeruje u njene građane, bez obzira koje su nacionalnosti:

Vi ste prošli vrlo mnogo, ne samo u zadnje vrijeme nego i prije toga u historiji Balkana. Mnogo ste prošli i prošli ste uspješno. Na kraju-krajeva, uvijek ste mogli da nađete rješenje, uvijek ste mogli sami da vidite što znači život u BiH, što znači suživot u BiH, i uvijek ste mogli naći rješenje. Ja imam puno povjerenje da ćete to i ubuduće raditi.”

 

RSE/Informer.ba