BiH Izdvojeno Vijesti

Vinko Puljić: Američki zvaničnici shvataju da je došlo vrijeme da se prestane s manipulacijom u BiH

Nadbiskup vrhobosanski kardinal Vinko Puljić, koji je boravi u posjeti SAD, rekao je da američki zvaničnici shvataju da je došlo vrijeme da se prestane s manipilacijom u BiH i da se nađe političko rješenje za sva tri naroda te da se izgradi zemlja na demokratsmim i pravednim načelima.

Kardinal Puljić je istakao da je kod svih sagovornika u Americi, gdje se susreo sa pojedinim kongresmenima i senatorima, ljudima u Stejt departmentu, a obišao je i ambasade BiH i Hrvatske u Vašingotnu, naišao na otvorenost da se “ide u rješavanje BiH” kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda.

On je rekao da je i ovom posjetom htio da skrene pažnju na “potrošenost” Dejtonskog sporazuma i da ne može ostati ovakav “status kvo“, nego se mora uspostaviti nromalna država u kojoj neće biti manipulacije izbora, preglasavanja i drugih nepravednih rješenja.

Ako želimo stabilnu BiH u kojoj će biti jednaka nacionalna, vjerska i ljudska prava potrebno je shvatiti da ono što tražim za sebe i svoj narod, to isto moram priznati i dopustiti za ostala dva naroda. Ne može se tražiti pravo za sebe na račun drugog i dugačijeg“, rekao je kardinal za “Nezavisne novine”.

Puljić ističe da je broj Hravata u BiH prepolovljen poslije rata i da je važna njihova ravnopravnost koja bi garantovala opstanak i povratak.

On je poručio da je u BiH važno mijenjati javno mnjenje i “bolesni mentalitet egoizma”.

Kada moćnici ovog svijeta vide takvu dobru volju među nama, daće nam sigurno svesrdniju podršku. Važno je i za pojedince i za narod da nađemo svoje mjesto i u vlastitoj kući i u međunarodnoj zajednici“, rekao je Puljić.

 

Informer.ba