Svijet Top Vijesti

Više hiljada demonstranata izašlo na ulice Tunisa

Dvije suparničke tuniske opozicione grupe održale su  jedan od najvećih  protesta do sada, protiv predsjednika Kaisa Saieda, osudivši njegove poteze za konsolidaciju političke moći, dok bijes javnosti raste zbog nestašice goriva i hrane.

Hiljade pristalica islamističke stranke Ennahda i Slobodne ustavne stranke održali su paralelne skupove u susjednim dijelovima glavnog grada Tunisa, optužujući Saieda za loše upravljanje ekonomijom i za antidemokratski puč.

– Tunis krvari. Saied je propali diktator. On nas je unazadio mnogo godina. Igra je gotova. Izađite na ulice – rekao je demonstrant Henda Ben Ali.

Saied, koji je stupio na vlast dekretom, nakon što je prošle godine raspustio parlament i proširio svoja ovlaštenja novim ustavom usvojenim na julskom referendumu, rekao je da su mjere bile potrebne da bi se Tunis spasio od višegodišnje krize, prenosi Reuters.

Govor u znak sjećanja na odlazak francuskih trupa nakon proglašenja nezavisnosti Tunisa 1956. godine, on je danas zatražio odlazak “svih koji žele da potkopaju nezavisnost” – što je očigledna aluzija na njegove političke neprijatelje.

Fena/Informer.ba